Lotyšsko chystá rozsáhlou výstavbu větrných elektráren

Lotyšsko chystá projekt velké „větrné farmy“, která má zahrnovat přes 100 turbín. Celkový výkon dosáhne 800 megawattů a větrníky by měly vyrobit až 2,4 terawatthodiny elektřiny ročně.

To odpovídá zhruba 30 % loňské spotřeby země. Projekt výstavby si vyžádá investice ve výši až miliardy eur. Projekt by měl být realizován nejpozději do roku 2027, takže se v nejbližší době dá očekávat vypsání prvních tendrů.

Ilustrační fotografie

Smlouvu o společném podniku Latvijas Veja Parki (Latvian Wind Parks), jehož cílem je výstavba větrných parků, uzavřely na přelomu července a srpna společnosti Latvenergo a Lotyšské státní lesy. Slavnostnímu podpisu smlouvy mezi státem vlastněnými společnostmi předcházelo několik měsíců vyjednávání a hodnocení jednotlivých možností realizace.

Válka změnila postoj k větrníkům

V Lotyšsku převládal donedávna spíše odmítavý názor vůči „větrníkům“, nicméně válka na Ukrajině a vysoké ceny energií nutí obyvatele přehodnocovat své postoje. V současné době je podle průzkumů přes 75 % obyvatel pro stavbu větrných parků. Spojení dvou významných státních společností při realizaci projektu má přispět k zaplnění mezer v energetických dodávkách. Nadto je plánovaný projekt součástí plnění závazků lotyšského Národního energetického a klimatického plánu 2021–2030 k dosažení klimatické neutrality a podpory energetické nezávislosti.

Latvenergo si slibuje díky historické investici ve výši miliardy eur přilákat nejlepší high-tech firmy, díky nimž Lotyšsko získá nejnovější technologie v oboru obnovitelných zdrojů. Tento projekt by tak mohl být velkou příležitostí i pro špičkové české společnosti.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Cílem je omezit závislost na Rusku

V současné době je 40 % elektrické energie, kterou stát potřebuje ke svému fungování, vyrobena v Lotyšsku, z největší části v hydroelektrárnách. 60 % je importováno, nejčastěji z Ruska. Zmíněná částka, nezbytná pro tuto investici, bude investována společností Latvenergo a částečně získána prodejem státních dluhopisů. Nový projekt by měl závislost na importu podstatně zmírnit a podle vyjádření lotyšských představitelů má Lotyšsko ambici v budoucnu elektrickou energii dokonce exportovat.

Informace o průběhu projektu a detaily o vypsání tendrů budou zveřejňovány na webové stránce společnosti Latvenergo. Kontaktní osobou je paní Inese Vilcina, Financing and Investor Relations Manager, tel.: +371 29 110 880, e-mail: investor.relations@latvenergo.lv.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rize (Lotyšsko). Autorka: Marta Hušková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Lotyšsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme