Lživé inzeráty útočí na auta koupěchtivé podnikatele

Zubaři Alex Fellinger a Filip Lauber prodávají ojetá auta. Mechanismus podvodu s fiktivními inzeráty je vždy stejný.

Říkají vám něco jména řeckých zubařů Alexandra Fellingera nebo Filipa Laubera? Ne? Tak máte štěstí. A pokud ano, tak jste již nejspíš narazili na některý z jejich fiktivních inzerátů. Tito dva údajní řečtí ortodontisté totiž velmi často vystupují jako prodávající ojetin.  

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) začalo jejich a další fiktivní inzeráty sbírat a upozorňovat na podvody spojené s prodejem ojetých aut. Seznam je možné si prohlédnout nebo jej doplnit na webu sdruzeni-sova.cz.

Auto za hranicemi 

Mechanismus podvodu je vždy stejný: Prodejce nabízí za výhodnou cenu ojetinu, která se nachází v zahraničí. Cílem je vylákat od kupujícího buď zálohu na koupi automobilu, nebo úhradu ceny většinou dosti nákladné dopravy vozu do České republiky. Po zaplacení peněz prodejce přestane komunikovat a kupující se vozu nikdy nedočká.

Údajný Alexander Fellinger již takto nabízel modely Ford Mondeo, Toyota Verso, Volkswagen Golf, Audi Q7, Mazda CX 3 nebo Škoda Fabia. Jeho příběh byl pokaždé stejný. V České republice mu skončila smlouva, odstěhoval se do Řecka a potřeboval auto prodat. K doručení využíval společnost DPDCourier – její název se nápadně podobá známému přepravci, se kterým ale nemá nic společného. 

Podobně postupovali podvodníci i v případě druhého údajného řeckého zubaře. Od Fellingera si „vypůjčili“ fotografie, webové stránky, loga. A pod jménem Filip Lauber inzerovali k prodeji například Mercedes-Benz anebo Hondu CRW. Přepravu měla znovu zajistit společnost DPDCourier.

Další z fiktivních nabídek, kterou sdružení SOVA zaznamenalo, byla od údajné Němky Manuely Rackwitz Cernik. Ta nabízela vůz Ford Galaxy. V inzerátu bylo sice uvedeno jméno Vojtěch Skala, který měl být v Ústí nad Labem, ale po reakci na nabídku odpovídala Cernik, která se dle svého tvrzení přestěhovala do Německa a chce si pořídit ekologický vůz s využitím dotace. Další Ford Galaxy nabízel údajný Richard Millar.

37 pastí

Pokaždé, když sdružení Sova zveřejní informace o lživých inzerátech, začnou se mu ozývat oklamaní lidé nebo ti, kteří mají s tímto druhem podvodu zkušenost. K dnešnímu dni je na stránkách sdružení 37 fiktivních inzerátů. 

„Rozhodli jsme se, aby zájemci o ojetiny viděli, jak tento druh podvodu probíhá a že se případy často opakují. Návštěvníci našich stránek si mohou rozkliknout komunikaci s podvodníkem, podívat se na inzerát, zjistit jména, pod kterými podvodníci odpovídají nebo také jejich e-mailové adresy,“ vysvětluje předseda sdružení SOVA Zbyněk Veselý. 

A dodává: „Záznamů zatím není mnoho, protože ne všichni podvedení jsou ochotni své případy zveřejnit. Budeme rádi, když se lidé rozhodnou podělit se o svůj případ a vloží na naše stránky inzerát a komunikaci s podvodníky. My je následně ‚zanonymizujeme‘ a zveřejníme.“ 

Dentista v akci

Zde je fragment záznamu komunikace údajného „řeckého zubaře“ Laubera s jedním zájemce. Ten netušil nic zlého a zareagoval na inzerát nabízející ojeté auto nacházející se v zahraničí.

F. L.: „Auto je stále na prodej a je přesně takové, jak ho můžete vidět na fotkách, bez mechanických problémů. Cena je 290 000 Kč, registrace byla uskutečněna v roce 2014 a auto má najeto 56 593 kilometrů. Auto má české poznávací značky a doklady. Pracoval jsem v ČR, kde jsem ho koupil, takže auto je přihlášené v ČR. Doufám, že rozumíte mé češtině. Omlouvám se, pokud tento text obsahuje pravopisné chyby. Byl přeložen z angličtiny. Raději mi odpovězte anglicky.“ 

Zájemce: „Dobrý den, anglicky neumím, čeština je dobrá. A je to 4×4?“

F. L.: „Auto je se mnou tady v Aténách, protože moje smlouva v ČR už skončila. Mám náročnou práci, a proto nemám moc času, ale našel jsem způsob, jak uzavřít náš obchod, takže žádný problém! Jedná se o doručovací společnost, která nám nabízí možnost zařídit celý proces tak, že si budete moci vůz osobně prohlédnout a otestovat, a pokud se jej rozhodnete koupit, pak tato doručovací společnost provede změnu vlastníka vozu a postará se o veškerou dokumentaci, protože jsem ji k tomu zplnomocnil. Je to jednoduchý proces a vy budete mít na otestování auta 5 dní, což je dostatečná doba, abyste si ověřil, že auto odpovídá fotkám a popisu. 

Přikládám další fotky auta, funguje perfektně a vypadá přesně, jako vidíte na fotkách, bez jakýchkoliv problémů. Nikdy jsem neměl nehodu ani neboural. Postarám se o veškeré náklady na dopravu a cena bude 290 000 Kč.“

O zálohu požádal „dentista“ Lauber vzápětí…

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jaroslav Matějka. 

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Obchodní právo
• Oblasti podnikání: Právo, právní služby

Doporučujeme