Maďarská proexportní agentura CED otevírá pobočku v Brně

Společnost CED díky novému zastoupení v Česku završila růst své sítě 22 poboček v regionu střední Evropy a zemí V4. Maďarskou produkci pomohla představit na brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu.

Nezisková organizace CED (Central European Economic Development Network) rozšiřuje svou síť poboček otevřením kanceláře v Brně. Společnost pomáhá maďarským firmám při vstupu na zahraniční trhy prostřednictvím 22 poboček. Díky otevření kanceláře v České republice jako trhu s velkým exportním potenciálem a dynamickou ekonomikou se stává síť organizace CED ucelenou v celém regionu centrální Evropy a zemí skupiny V4.

Úřady po ruce

Brno organizace zvolila, protože je druhým nejvýznamnějším ekonomickým, logistickým a obchodním centrem České republiky. Jihomoravské město je ale navíc také sídlem velké části státních institucí, což znamená velkou výhodu pro hladký průběh administrativních a právních procedur, které maďarské firmy k zajištění pro vstup na český trh potřebují.

Kancelář bude odpovědná za pomoc maďarským společnostem při vstupu na český trh, bude jim o něm poskytovat aktuální informace, hledat konkrétní obchodní příležitosti a organizovat obchodní mítinky i profesní fóra. „Otevření naší brněnské kanceláře znamená pro CED milník, protože to umožňuje být plně k dispozici našim partnerům ve střední Evropě a v zemích V4, propagovat maďarský vývoz a další rozvoj maďarského zahraničního obchodu,“ říká László Csík, výkonný ředitel společnosti.

Šestý nejvýznamnější exportní cíl

Racionalitu otevření kanceláře jasně potvrzuje fakt, že maďarský vývoz na český trh v posledních letech dynamicky roste. Mezi nejvýznamnější vývozní položky maďarského exportu do České republiky patří stroje a elektronická zařízení, vozidla a dopravní technika a některé chemické výrobky. Rozvoj českého automobilového průmyslu může podpořit spolupráce, outsourcing aktivit a společné kapitálové investice s maďarskými firmami.

„Na základě předběžných odhadů lze očekávat zvětšení tržního podílu maďarských firem v oblasti strojírenství, výroby elektroniky či produktů chemického a farmaceutického průmyslu. Z pohledu malých a středních maďarských podniků je prioritou vývoz potravinářských výrobků a vín prémiové kvality,“ dodává výkonný ředitel společnosti.

Sedm firem se představilo na strojírenském veletrhu

Souběžně s otevřením nové kanceláře umožnila společnost CED poprvé sedmi svým prioritním partnerům zúčastnit se letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, aby na něm zajistila propagaci maďarských firem, výrobků a služeb. Protože jde o jednu z nejvýznamnějších událostí zaměřených na oblast strojírenství v celém regionu, veletrh umožnil maďarským firmám setkat se s případnými obchodními partnery, podniknout osobní obchodní jednání, a setkat se tak s lokálními klienty napřímo.

Převzato z týdeníku Euro

• Teritorium: Jihomoravský kraj
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme