Maďarská vláda místo přístavu v Terstu koupila opuštěnou rafinérii


  • Země: HU – Maďarsko
  • Datum zveřejnění: 17.07.2019

Maďarsko koupilo 32hektarovou plochu s 300 metrů dlouhým pobřežím v přístavu Terst za 31 milionů EUR na základě 60leté koncesní smlouvy.
Ve volném přístavu je plánována investice do infrastruktury v hodnotě téměř 100 milionů EUR, aby maďarské podniky mohly odsud provádět své vývozní aktivity. Očekává se přibližně dva miliony tun, čili 78 tisíc kontejnerové dopravy ročně.
Podrobnosti o koupi a investici nebyly zveřejněné, ale hvg.hu píše, s odkazem na přístav v Terstu, že většina území byla ve vlastnictví dvou italských společností, Teseco a Seastock, a menšiny vlastněné italským státem. Nemovitost je v současné době nevyužitá, dříve používaná jako rafinérka ropy.
Italská strana při podpisu smlouvy zdůraznila, že dohoda o spolupráci „přispívá k růstu italské ekonomiky“.
Po staletí byl Terst jedním z nejdůležitějších přístavů na pobřeží Jaderského moře, ale za posledních sedmdesát let zaznamenal pokles. Geopolitický význam města se může v blízké budoucnosti opět zvýšit, pokud Itálie a Čína splní plánovanou rozsáhlou hospodářskou spolupráci. Terst se může stát důležitým logistickým centrem čínské iniciativy One Belt One Road (OBOR) – moderní hedvábné cesty.

https://hu.euronews.com/2019/07/17/kikoto-helyett-elhagyott-olajfinomitot-vett-a-magyar-kormany-triesztben
Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Budapešť.

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme