Maďarské hospodářství roste nejrychleji z celé Evropské unie

Země láká investory mimo jiné na velmi nízkou, devítiprocentní sazbu daně z firemních zisků.

V loňském roce zažila maďarská ekonomika mimořádně úspěšný rok. Jak co se týče růstu maďarského hrubého domácího produktu, tak i v oblasti zahraničního obchodu. Ten loni dosáhl přebytku ve výši skoro šesti miliard eur.

Dařilo se také maďarsko-českému obchodu. Loni dosáhl už hranice devíti miliard eur, což je historickým maximem.

Tento růst podle údajů za první pololetí letošního roku dále pokračoval a maďarský export vzrostl o dalších pět procent. Česká republika už je šestým největším obchodním partnerem Maďarska. Pokud jde o strukturu vzájemného obchodu, 45,7 procenta maďarského exportu i nadále tvoří stroje a strojní zařízení. Tato hlavní skupina komodit tvořila spolu se zpracovanými produkty celkově 90,6 procenta vývozu.

Rekordní růst i zaměstnanost

Hospodářský růst nastartovaný už začátkem roku 2013 pokračuje až doposavad. Loni maďarské HDP rostlo o 5,1 procenta. V prvním letošním pololetí růst dosáhl rovněž 5,1 procenta, čímž bylo maďarské hospodářství nejdynamičtějším v rámci Evropské unie.

V tomto roce se očekává, že maďarská ekonomika poroste čtyřprocentním tempem. To v Evropě nejen vyniká, ale zároveň odráží jedinečný hospodářský výkon. Za posledních 23 let ještě nikdy nebyla v maďarském hospodářství tak vysoká zaměstnanost, jako je tomu teď. Za posledních 11 let nebyla zároveň tak nízká míra nezaměstnanosti jako nyní, kdy se přiblížila k tříprocentní hranici.

Přitekly investice za víc než 4,3 miliardy eur

Podpora investic loni překonala všechny dosavadní rekordy. Národní investiční agentura (Hungarian Investment and Promotion Agency – HIPA) podpořila v Maďarsku celkem 98 investičních projektů. Díky tomu přitekly do Maďarska přímé zahraniční investice v hodnotě více než 4,3 miliardy eur a v zemi se zároveň vytvoří dalších více než 17 tisíc nových pracovních míst.

Dále se zvyšovaly i reinvestice, což svědčí o tom, že firmy působící v Maďarsku se v zemi cítí dobře. Investiční agentura HIPA si v loňském roce vedla výtečně, ať už se jedná o počet projektů, hodnotu investic, či o počet nově vytvořených pracovních míst.

Investuje Audi, BMW i Mercedes

V poslední době se začíná vedle Made in Hungary klást větší důraz na Invented in Hungary, což znamená, že se Maďarsko snaží přilákat technologicky intenzivní investice, které vytvářejí vyšší přidanou hodnotu. Automobilové značky Mercedes i Audi se pustily v Maďarsku do dalšího rozšiřování a BMW oznámilo, že v druhém největším městě Maďarska Debrecínu postaví automobilový závod na zelené louce. Hodnota investice je jedna miliarda eur. Tím vznikne úplně nové centrum automobilového průmyslu v zemi.

Největší čeští investoři jsou Agrofert a Karlovarské minerální vody

Největší maďarskou investicí v České republice je i nadále expanze ropné společnosti MOL. Maďarská skupina MOL se přitom stala druhou společností s nejširší sítí čerpacích stanic v České republice.

Naopak největším českým investorem v Maďarsku jsou i nadále holding Agrofert a společnost Karlovarské minerální vody. Čím dál více českých firem investuje do realitního trhu v Maďarsku a také do obnovitelných zdrojů. Loni vstoupil na maďarský trh internetový obchod Alza a během tohoto roku také Rohlík.cz.

Maďarská vláda uzavřela mnoho strategických dohod s významnými investory v Maďarsku a pokračuje reforma systému odborného vzdělávání podle vzoru duálního vzdělávání. Abychom uspěli v soupeření o mezinárodní investice, je potřeba zlepšit podmínky pro výzkum a vývoj, zlepšit vzdělávání odborníků a také rozšířit okruh dodavatelů. Právě proto loni vzniklo v Maďarsku Ministerstvo inovací a technologií a země zdvojnásobila finanční prostředky na výzkum a vývoj.

Od 1. ledna 2017 Maďarsko snížilo i daň z firemních zisků na jednotných devět procent, tím má jednu z nejnižších daní tohoto typu v EU.

Spolupráce od vína až po kosmické projekty

Na český trh pronikají i maďarské malé a střední podniky. Maďarské firmy loni úspěšně absolvovaly několik odborných výstav a veletrhů na ploše několika set metrů čtverečních. Letos již mají za sebou úspěšnou účast na mezinárodních veletrzích GoRegionTour a MSV v Brně nebo na Wine Prague a International Wine Show Prague v Praze. Tam proběhla prezentace maďarských vín pod vedením známého českého someliéra Jakuba Přibyla.

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který se konal minulý týden, se Maďarsko prezentovalo národním stánkem. Celkem vystavovalo 25 maďarských firem na celkové ploše 284 metrů čtverečních. Usilovně se připravuje také účast na potravinářském veletrhu Salima a agrotechnologickém veletrhu Techagro, které se konají příští rok. Na příští rok také maďarské velvyslanectví ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR plánuje již druhý Česko-maďarský průmyslový den ke spolupráci v oblasti kosmických aktivit. Cílem bude hledání nových partnerů pro komerční spolupráci v této oblasti kosmických aktivit.

O deset procent víc turistů

Práci maďarského velvyslanectví aktivně podporuje i Česko-maďarská obchodní komora, která úspěšně obnovila svou činnost. Od loňského roku přináší nové vedení nový elán do rozvoje obchodních a investičních vztahů obou zemí.

Loni rovněž v Maďarsku vznikla nová agentura CED zaměřená na podporu maďarského exportu na trzích střední a východní Evropy. Agentura při příležitosti Mezinárodního strojírenského veletrhu oficiálně otevřela svou brněnskou kancelář. Nadále je velmi pozitivní vývoj v turistice, když za první pololetí roku 2017 navštívilo Maďarsko meziročně téměř o deset procent více českých turistů. Česká republika je už třetí nejvýznamnější zemí pro Maďarsko, co se týče počtu turistů.

Převzato z týdeníku Euro. Autor: István Kolozsvári

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Neurčeno

Doporučujeme