Maďarsko kupuje letadla od firmy AERO Vodochody AEROSPACE

Česká firma AERO Vodochody AEROSPACE a.s. podepsala s Velitelstvím maďarských obranných sil smlouvu na dodávku dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG a souvisejících podpůrných služeb.

Smlouva se týká celkem dvanácti letounů, přičemž osm letounů bude dodáno ve cvičné konfiguraci a zbývající čtyři v průzkumné konfiguraci. První letouny budou maďarskému zákazníkovi dodány v roce 2024.

Ilustrační fotografie | M-SUR / Shutterstock.com

Aero je v Maďarsku tradičně zavedenou značkou, neboť maďarská armáda v minulosti používala letadla L-39 Albatros, předchůdce současných L-39 NG a v minulosti měla na několik let v pronájmu i letoun typu L-159.

Vyjednávání o prodeji letadel trvalo několik let, firma se v Budapešti zúčastnila několika prezentačních projektů ekonomické diplomacie zastupitelského úřadu v Budapešti a její zástupci se rovněž zúčastnili podnikatelské delegace doprovázející prezidenta Miloše Zemana na jeho oficiální cestě do Maďarska na jaře roku 2019.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Nákup 12 českých letadel od Aera Vodochody je další velký obchodní případ českého zbrojního průmyslu v Maďarsku a ukazuje, že české firmy mají na maďarském trhu schopnost výrazně uspět.

Celkově pak nákup českých letadel zapadá do plánu modernizace maďarské armády s názvem Zrínyi 2026, v rámci něhož maďarská armáda nakupuje ve velkém množství zbraňové systémy a zároveň v zemi buduje ve spolupráci s partnery z NATO nové zbrojovky, což s sebou přináší i příležitosti pro firmy z oblasti přesného strojírenství.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autor: Petr Michálek.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme