Maďarsko: Stavební průmysl získal nové zakázky

Jeden z tahounů maďarské ekonomiky, který v minulých letech prožil obrovský boom, se prozatím naštěstí nemusel poprat s drastickým propadem. Výkon stavebnictví byl od začátku roku do půli května pouze o pět procent menší než výkon ve stejném období loňského roku.

Stavebnictví zaměstnává zhruba 335 tisíc pracovníků, ale i v tomto sektoru se propouštělo. Sdružení stavebních podnikatelů (ÉVOSZ) počítá během nadcházejících dvou měsíců s další vlnou propouštění a likviditními problémy kvůli propadu objednávek. Jejich objem byl letos v květnu o 18 až 20 procent nižší než před rokem.

Došlo k viditelnému zpomalení výstavby nových bytů (způsobené částečně také zvýšením DPH od ledna z 5 na 27 procent), dočasně se zastavilo i několik větších stavebních projektů, ale hlavně došlo k výpadku zakázek městských samospráv na opravy a údržby. Svaz proto urguje proaktivní přístup státní správy a zadání objednávek například na letní údržby škol a mateřských školek. Ze záchranného balíčku vlády může stavebnictví vyčerpat dotace v hodnotě zhruba pěti miliard korun (65 miliard forintů), které jsou zaměřené zejména na zlepšení likvidity a udržení pracovníků mikropodniků a MSP.

Odvětví se dále může svézt na rozvojových dotacích podniků a podporách pro konkurenceschopnost vyhlášených v rámci záchranného programu, které jsou často spojovány se stavebními projekty. Posílit poptávku mohou také soukromé rekonstrukce a přestavby obytných prostorů, které zesilují od momentu uvolnění omezení pohybu.

Nevratné státní podpory CSOK na koupi a rekonstrukci vlastního bydlení pro rodiny zůstaly v době pandemie nedotčené. Spouští se i nové kolo dotačního programu na modernizaci vesnic a malých obcí nazvaného Maďarská vesnice a je vypsaná dotace na výstavbu hřišť. Největší akce oboru, mezinárodní stavební veletrh CONSTRMA, byla z dubna přesunuta na 7. až 11. října, kde kancelář CzechTrade Budapešť organizuje společný stánek. Informace o veletrhu v anglickém jazyce lze nalézt na webových stránkách www.construma.hu

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Dóra Egressy, CzechTrade Budapešť.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme