Maďary oslovily české e-shopy i tradiční podniky

Do Maďarska právě vstupuje český e-shop Rohlík.cz. Maďarská armáda přechází na české ruční zbraně, které se v zemi budou deset let vyrábět v licenci.

Obchod Česka s Maďarskem loni zažil rekordní sezonu. České podniky poprvé vyvezly zboží a služby za více než pět miliard eur. Rekordu dosáhl i dovoz z Maďarska, který se přiblížil hranici čtyř miliard eur. Společný jmenovatel vzájemného obchodu je jasný – je to automobilový průmysl. V Maďarsku v poslední době rozsáhle investují značky Audi, Mercedes i BMW, takže i tamější ekonomika se začíná stále více orientovat na výrobu aut.

Mimozemšťan Alza se naučil maďarsky

Do země na Balatonu v posledních letech úspěšně vstoupilo i několik českých investorů. Tím největším je zemědělský koncern Agrofert, který mimo jiné koupil velkého výrobce slunečnicového oleje, společnost NT Group.

Největší český e-shop Alza spustil svou maďarskou webovou stránku před třemi lety. Loni završil svou expanzi do země otevřením showroomu o rozloze pěti tisíc metrů čtverečních. V reklamní kampani vystupuje stejně jako v ČR zelený mimozemšťan Alza, který se naučil mluvit maďarsky. Letos v srpnu společnost zaznamenala díky rekordním letním prodejům už miliontou maďarskou objednávku, která přišla dříve, než firma čekala. „Připravujeme spustit kurýrní služby a rozšířit síť AlzaBoxů,“ uvedla společnost o svých plánech pro Maďarsko.

Rohlík se bude jmenovat Kifli

Na trh právě vstupuje také další český e-shop Rohlík.cz. Se zatím šestičlenným týmem v Budapešti rozjede příští měsíc firma podnikatele Tomáše Čupra rozvoz potravin pod značkou Kifli, což je maďarský výraz pro půlměsíc, potažmo rohlík. „Stejný koncept, dvakrát větší město,“ porovnával v magazínu Forbes Tomáš Čupr maďarskou metropoli s Prahou. Zpočátku chce firma nabídnout zákazníkům v Budapešti a okolí osm tisíc položek. Kifli je prvním zahraničním projektem společnosti.

K dalším velkým investorům patří společnost Karlovarské minerální vody, která letos sjednocuje obchodní aktivity celé skupiny pod společnou značkou Mattoni 1873. To se týká i aktivit v Maďarsku, kde pod křídla skupiny patří tři významné lokální značky minerálních vod a kde je Mattoni klíčovým hráčem na trhu v prodeji nápojů.

České pistole a samopaly pro armádu

Velký obchod přišel v oblasti zbrojní výroby. Společnost CZ Export Praha, která je dcerou uherskobrodské České zbrojovky, prodala loni do Maďarska licenci na výrobu 200 tisíc ručních zbraní v hodnotě 100 milionů eur. Konkrétně jde o pistole, samopaly Scorpion a útočné pušky CZ Bren 2. Licenci koupila maďarská společnost M.o. D Arzenál a zbraně začala používat maďarská armáda. Oprávnění na výrobu má platnost deset let.

Už šest let jede výroba české firmy Alukov v tovární hale v maďarské obci Bátonyterenye. V závodu se vyrábějí posuvné střechy pro bazény, terasy a haly. Dalším investorem je výrobce sanitární techniky Ravak. Ten chce podle českého zastupitelského úřadu v Budapešti kromě už existujícího obchodního centra v Maďarsku postavit také vzdělávací centrálu s inteligentními automatizovanými systémy. A česká společnost Europa Investment Property má v Budapešti postavit hotel v přepočtu za více než půl miliardy korun.

Rostoucí investiční aktivita českých podnikatelů v Maďarsku se promítla i do čísel. Podle České národní banky tam do konce roku 2017 přímé investice českých firem dosáhly téměř 360 milionů eur.

Převzato z týdeníků Euro. Autor: Tomáš Stingl

• Teritorium: Maďarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: E-commerce | Obranný průmysl

Doporučujeme