Makedonce zaujala prezentace českých firem z obranného průmyslu

Celkem jedenáct českých firem se představilo na prezentační akci, kterou uspořádalo Velvyslanectví České republiky ve Skopji ve spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) dne 15. dubna 2021.

Akce proběhla v rámci online projektů ekonomické diplomacie (E-PROPED) s názvem „Prezentace českých společností působících v obranném a bezpečnostním průmyslu“. Kromě makedonských společností se prezentace zúčastnili představitelé makedonského ministerstva obrany, vnitra a prezidentské kanceláře.

Česká republika má v Severní Makedonii dobré jméno. Naši policisté pomáhají chránit jižní hranici země před nelegální migrací, za poslední rok, jsme již dvakrát poskytli nezanedbatelnou protikoronavirovou pomoc, podporujeme vstup Severní Makedonie do EU a také jsme ji podporovali při jejím vstupu do NATO. Do toho země před rokem vstoupila, a proto musí adaptovat svou armádu na úroveň Severoatlantické aliance. To s sebou nese i zvýšené náklady a především výraznější počet vypisovaných tendrů. Exportní potenciál českého obranného průmysl v Severní Makedonii je proto aktuálně vysoký.

Česká ambasáda ve Skopji je si těchto faktů vědoma, a proto připravila představení klíčových a v Severní Makedonii do budoucna žádaných produktů od 11 českých firem. Ty byly vybrány ve spolupráci s českou Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu. Konkrétně šlo o: Oritest, s.r.o., Česká zbrojovka a.s., GUMOTEX coating, s.r.o., ICZ a.s., TALKEY a.s., EGO Zlín, spol. s r.o., Gumárny Zubří, a.s., EXCALIBUR ARMY spol. s r.o., EVPÚ DEFENCE a.s., AVEC CHEM s.r.o. a  Nanologix corporation s.r.o.

Na úvod webináře vystoupil velvyslanec ČR ve Skopji pan Miroslav Toman, který připomenul, že jednou z hlavních deviz českého obranného průmyslu je, že představuje špičkovou kvalitu za rozumnou cenu. Pogratuloval také makedonským protějškům za roční členství v NATO.

Prezentaci byla přítomna jak řada představitelů pro jednotlivé sektory makedonského Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra, tak také Poradce pro národní bezpečnost prezidenta Severní Makedonie, stejně jako zástupci makedonských firem a zástupci Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

Vzhledem k zájmu, se kterým se tato akce setkala, je možné ji hodnotit vysoce pozitivně. Ambasáda ve Skopji plánuje, že po uvolnění protikoronavirových opatření připraví pro české firmy outgoingovou misi a setkání s těmito potenciálními obchodními partnery v Severní Makedonii.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopje (Severní Makedonie). Autoři: David Černohorský, ekonomický diplomat a Mia Pavlovská, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme