Makedonské bezpečnostní složky modernizují. Pomáhají i české firmy

Od vstupu Republiky Severní Makedonie do NATO v roce 2020 probíhá masivní modernizace armády a dalších bezpečnostních složek.

Česká ekonomická diplomacie i české firmy v tomto ohledu nezahálejí a zaznamenaly již řadu úspěchů. Posledním z nich byla praktická ukázka schopností tří českých firem v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

Ilustrační fotografie

Od vstupu Severní Makedonie do NATO významně modernizovala své bezpečnostní složky, nicméně nyní s ruskou agresí na Ukrajině se celý proces ještě dále urychluje. Uspět mohou české firmy z celého spektra obranného průmyslu. Ať již jde o zbraně, uniformy, batohy, boty, rukavice, masky a polomasky, modernizace mechanizace, či prostředky moderního válečnictví, jako jsou drony, rušičky dronů, systémy na koordinaci na bitevním poli a mnohé další. Ve všech těchto oblastech se české firmy mohou obránit na českou ambasádu ve Skopji, která jim ráda zajistí místního partnera a pomůže se získáním případného tendru.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Díky úspěchům českých obranných firem z poslední doby, na kterých se podílel a podílí i český Zastupitelský úřad ve Skopji, se ambasáda rozhodla připravit prezentační akci tří vybraných českých firem COLT CZ Group (Česká zbrojovka), AVEC Chem a JISR Institute pro významné osoby, které mají na starost vnitřní a vnější makedonskou bezpečnost. Každá z českých firem mimo klasické prezentace také fyzicky předváděla své výrobky, a to včetně závěrečné návštěvy střelnice, kde si každý ze zúčastněných mohl vyzkoušet zbraně COLT CZ Group.

Prezentace byla součástí Projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), které jsou důležitým nástrojem české ekonomické diplomacie. Díky akci se podařilo dále rozšířit povědomí o našem obranném průmyslu a některé z prezentujících firem posílily svou pozici v probíhajících tendrech.

Pokud jste česká obranná firma a zajímáte se o makedonský trh, můžete kontaktovat zastupitelský úřad na e-mailu Commerce_Skopje@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autor: David Černohorský, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Severní Makedonie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obranný průmysl

Doporučujeme