Makedonský textilní průmysl zažívá období obnovy – příležitost pro české firmy

Severomakedonský textilní průmysl šije pro světové značky, jako jsou Max Mara, Wikend Max Mara, Pinko, C&A, H&M, Garry Weber, Olymp, Casa Moda, dále pro německou armádu a pracovní uniformy pro tuzemské i zahraniční firmy.

Jedná se o špatně placenou práci, sice s výplatou zákonně zaručenými 14 000 denáry (cca 230 Eur). Ve skutečnosti však mnohem nižší částkou jako je zaplacením poloviny mzdy oficiálně a druhé poloviny v obálkách, neplacené dovolené, práce přes víkendy apod. V sociální sféře je makedonský textilní pracovník je velmi podobný asijskému.

Textilní a oděvní továrna „Makedonka“ ze Štipu byla postavena v roce 1952 společně s „Teteks“ továrnou na vlněné výrobky z Tetova a „hedvábnou továrnou „Noncha Kamishova“ z Veleše. Tyto textilky byly základem rozvoje makedonského textilního průmyslu. V tom období jen samotná textilka „Makedonka“ měla 5 900 zaměstnanců a město Štip bylo jugoslávské textilní a módní středisko. Textilní výrobky byly považované za výrobky s nejvyšší kvalitou a vždy byly v souladu s módními trendy.

Následovalo období privatizace všech hlavních textilních továren. Dnes, po mnoha turbulentních letech lze v textilním průmyslu znovu vidět posílení a konsolidaci tohoto průmyslu. Přes všechny problémy textilní průmysl v Severní Makedonii hraje jednu z hlavních rolí při tvorbě hrubého domácího produktu. Textilní průmysl zaměstnává nyní 46 000 lidí.

Oficiální zdroje uvádějí, že jen v lokalitě Štip existuje přes 80 továren se 7700 zaměstnanci. Textilky tak svádějí každodenní boj o nové zákazníky a zakázky, aby naplnily svou nevyužitou kapacitu.

Více než 15 % makedonského vývozu tvoří textilní výrobky, většinou jako zakázková práce pro zahraniční partnery pod jejich vlastní značkou a z jejich surovin. V loňském roce byly na zahraniční trhy exportovány textilní výrobky v hodnotě 596 milionů USD, což představuje 13,3 % z celkového vývozu Severní Makedonie, přičemž země jako Německo, Nizozemsko, Itálie jsou  hlavní partneři makedonských textilních společností.

Podle Státního statistického úřadu se v roce 2018 zvýšila textilní výroba o 14,8 % a oděvní výroba o 6,7 %. Ve stejném období se počet zaměstnanců v textilním odvětví zvýšil o 17 %, v oděvním odvětví o 1,5 % a v kožedělném průmyslu o 4,5 %.

Textilní průmysl zaměstnává kolem 40 000 lidí a  kožedělný průmysl kolem 6 000 lidí. Téměř 7,5 % ze všech zaměstnanců v zemi je zaměstnáno v tomto sektoru.

Tento průmyslový obor v Severní Makedonii může být pro české firmy velmi atraktivní. Díky zkušeným pracovníkům,nevyužitým výrobním kapacitám, nízkým mzdovým nákladům zahraniční investoři často se rozhodnou investovat v této zemi. Další nezanedbatelnou výhodou jsou vládní dotace, které se nabízejí případným investorům ve volných ekonomických zónách.  

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Skopji (Severní Makedonie). Autor: Bohuslav Zavadil, obchodní rada.

• Teritorium: Severní Makedonie
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme