Malá vodní elektrárna v Japonsku využívá českou technologii

Malá vodní elektrárna s českou technologií byla v japonské prefektuře Gifu slavnostně spuštěna dne 15. prosince 2020 za přítomnosti zástupce velvyslance ČR v Japonsku pana Milana Slance. Jedná se v Japonsku již o 22. malou vodní elektrárnu s českou turbínou od firem CINK a MAVEL spolupracujících s lokálním zástupcem firmou Japan Small Hydropower. V dalších letech se plánuje zprovoznit několik dalších takových elektráren.

Nejnovější malá vodní elektrárna Abódani se nachází ve městě Takajama, v horách na hranici prefektur Nagano a Gifu. Je poháněna Francisovou turbínou o největším výkonu 657 kW. Hlavním zadavatelem projektu byla Okuhida Hydropower Company a spoluzadavatelem SymEnergy Inc. Roční objem prodeje elektrické energie je asi 3 275 MWh a to pokrývá asi 1 000 domácností. Tento projekt navíc získal ocenění Good Life Award od japonského Ministerstva životního prostředí.

Slavnostní zahájení jejího provozu se uskutečnilo za přítomnosti regionálních představitelů, zástupců místní samosprávy, zadavatelů projektu a dodavatele české turbíny. Jeho stěžejní součástí byl tradiční šintoistický rituál s projevy hlavních účastníků, včetně zástupce velvyslance pana Slance. Ten ve svém projevu vyzdvihl zejména dlouhou průmyslovou tradici České republiky a také stoupající význam obnovitelných a bezpečných zdrojů elektrické energie v Japonsku i v Evropě, mezi něž vodní elektrárny bezesporu patří.

V příštím roce 2021 se plánuje zprovoznit dalších sedm malých a vodních elektráren s českými turbínami. Vodní elektrárny jsou v Japonsku aktuálně jedním z nejvýznamnějších obnovitelných zdrojů elektrické energie s potenciálem dalšího růstu vzhledem ke vhodným přírodním podmínkám.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tokiu (Japonsko).

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme