Malajsie modernizuje armádu, poptává radary, výcvik i letouny

Malajsie dlouhodobě usiluje o modernizaci své armády a poptává řadu výrobků, systémů a služeb, které mohou nabídnout i české firmy.

Přesvědčilo se o tom šest společností, které v Malajsii navštívily zbrojařský veletrh Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (LIMA’23).

Ilustrační fotografie

Veletrh je zaměřený na leteckou a námořní techniku určenou pro obranné složky i civilní trh a patří k vůbec největším v asijsko-pacifické oblasti. Koná se každé dva roky, přičemž letošního ročníku, který je již 16. v pořadí, se za ČR zúčastnily společnosti ATRAK, CS-SOFT, Eldis, European Air Services, Vrgineers a katalogově Aero Vodochody. Expozici připravilo Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpuru, ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade v Singapuru, a to v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED). Českou podnikatelskou misi vedl velvyslanec ČR Milan Hupcej.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Malajsijský ministr v českém stánku

Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpuru zajistilo výstavní stánek (pronájem) o ploše 30 m2, architektonický návrh stánku, stejně jako tisk firemních prezentačních panelů a další práce souvisejících s výstavbou stánku zajistil CzechTrade v Singapuru. Velvyslanectví dále uspořádalo společenský podnik v rámci prvního dne zahájení veletrhu.

Expozici ČR na veletrhu navštívil malajsijský ministr obrany Dato‘ Seri Mohamad Hasan, který měl možnost se detailně seznámit s předními českými technologiemi a produkty. Firma European Air Services (EAS) představila svou nabídku v oblasti výcviku pilotů a pozemního personálu. EAS je navíc jediným komerčním provozovatelem vrtulníků UH-60 Black Hawk v Evropě.

Pardubická firma Eldis prezentovala celou svou řadu aktivních radarů, které tvoří ucelený komplet zajišťující data potřebná k řízení letového provozu na civilních nebo vojenských letištích. ATRAK ukázala své produkty určené zejména pro řízení letového provozu. CS Soft pak dominovala s produkty pro služby řízení letového provozu. Firma Vrgineer přivezla simulátor včetně VR technologie, který se těšil velké pozornosti ze strany malajsijského letectva.

Národní pavilony měly na výstavišti vedle České republiky také Austrálie, Itálie, Spojené státy, Turecko a další. Letošní veletrh LIMA’23 přivítal na 600 vystavovatelů téměř ze všech kontinentů světa, mezi řadou exponátů bylo více než 100 letadel a přibližně stejný počet plavidel. Návštěvnost veřejnosti dosáhla nového rekordu na úrovni kolem 250 tisíc lidí, vedle toho však expozice zhlédlo na 45 tisíc odborníků a obchodníků, včetně vládních a armádních delegací.

Ilustrační fotografie

Simulátory, drony i nová generace radarů

Malajsie v rámci projektu modernizace svých obranných složek poptává především technologie a služby (letištní radary a vybavení, zabezpečení vzdušného prostoru). I přestože české radary a další obranné technologie nejsou nováčkem na malajsijském trhu, existuje zde poptávka po nové generaci.

Roste i poptávka po službách pilotního výcviku, školení leteckého personálu, leteckých simulátorech a trenažérech. Příležitosti se naskýtají i v segmentu malých, cvičných a sportovních letadel. Velkou pozornost si stále častěji vydobývají také bezpilotní letecké systémy (UAVs, drony).

Perspektivní jsou nabídky jak velkých firem, tak těch středně malých, jejichž produkty jsou jedinečné a inovativní. Malajsie vyjádřila zájem o diverzifikaci obranných a bezpečnostních technologií a doporučuje dlouhodobě zvážit například možnosti investiční spolupráce s využitím Malajsie jako distribučního centra pro celý asijský region. Potenciál rovněž existuje zejména v oblasti pokročilé elektroniky, pozemní i letecké techniky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kuala Lumpuru (Malajsie). Autorka: Renata Brandstätterová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Malajsie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme