Malé lokální projekty realizované v Zambii a v Malawi v roce 2022

Jako každoročně, také v roce 2022 Velvyslanectví ČR v Lusace podpořilo rozvojové aktivity místních organizací prostřednictvím tzv. malých lokálních projektů. Jeden proběhl v Zambii a jeden v Malawi.

V Zambii proběhl projekt přestavby budovy na kanceláře a prostor pro výuku zdravotních sester, zatímco projekt v Malawi se zaměřil na vzdělávání marginalizované mládeže.

Ilustrační foto

Rehabilitace staré budovy na nové kanceláře pro zaměstnance a prostor pro výuku na Vyšší odborné škole pro zdravotní sestry Santa Maria

Projekt v Zambii navázal na úspěšný malý lokální projekt z roku 2021, kdy Česká republika významným způsobem přispěla k vybudování a vybavení nové vyšší odborné školy pro zdravotní sestry a porodní asistentky ve městě Lukulu, nacházejícím se v odlehlé oblasti Západní provincie Zambie.

V rámci letošního projektu byla zrekonstruována stará budova v areálu školy, v níž byly zřízeny kanceláře pro zaměstnance školy a prostor pro semináře a individuální výuku. Budova byla dále vybavena základním nábytkem (stoly, židle, skříně, police na knihy). Projekt tak přispěl ke zkvalitnění výuky na škole, na níž má mládež (zejména dívky) z okolí poprvé možnost získat vyšší odborné vzdělání poblíž svého bydliště.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Školení odborných a dovedností a podnikání pro marginalizovanou mládež

Cílem projektu, realizovaného místní nevládní organizací Byounique Trust, bylo podpořit sociálně znevýhodněnou mládež ve městě Nchalo v jižním Malawi při získání praktických dovedností a následně živobytí.

Bylo zřízeno školicí středisko a realizovány kurzy v oborech krejčovství a design, kadeřnictví, pohostinství, elektronika a ICT. Vybraní absolventi byli podpořeni při zahájení vlastního podnikání. Z příspěvku ČR byla zaplacena rekonstrukce prostor a pořízení potřebného vybavení a materiálu jako počítače a další IT vybavení, šicí stroje, chladničky, nádobí, kadeřnické náčiní aj. Školení mládeže bude pokračovat i v dalších letech.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Lusace (Zambie).

• Teritorium: Afrika | Malawi | Zahraničí | Zambie
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme