Malé lokální projekty v Bosně a Hercegovině v roce 2021

V rámci programu malého lokálního projektu budou v roce 2021 v Bosně a Hercegovině realizovány dva projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Potřeba pracovat na řešení každodenních důležitých problémů se během pandemie nezměnila a na nejzajímavější program pro místní komunity a organizace občanské společnosti se přihlásily desítky velmi dobrých projektů pro rok 2021.

Nakonec byly podpořeny dva nejkvalitnější projekty, které zapadají do prioritních sektorů rozvojové spolupráce České republiky v Bosně a Hercegovině, a to v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Jeden z projektů bude realizovat Agentura pro rozvoj města Východní Sarajevo, která nainstaluje mini solární síť do tří budov středních škol, a které také sdílejí prostory s městem (Sokolac, Pale a Istočno Novo Sarajevo), s cílem snížit náklady na elektřinu přibližně o 14 % ročně.

Druhým projektem je Podpora solární energie a malého fotovoltaického systému v Novi Grad, realizovaný společně s Asociací dětí a mládeže a dětí se zdravotním postižením ISKRA. Tento projekt také nainstaluje fotovoltaický systém na budově s cílem snížit náklady na elektřinu s využitím obnovitelných zdrojů.

Česká republika podpoří projekty v celkové výši 54 770 BAM a partnerské instituce se zúčastní s dodatečnými 30 %. Všechny projekty budou dokončeny do konce října tohoto roku. Další výzva k předkládání projektů pro rok 2022 bude zveřejněna na webových stránkách velvyslanectví během letních měsíců roku 2021.

Bosna a Hercegovina je jednou z prioritních zemí české rozvojové spolupráce na období 2018–2023. Malé lokální projekty jsou realizovány v rámci prioritních sektorů české rozvojové spolupráce v Bosně a Hercegovině, konkrétně ekonomického růstu, se zaměřením na obnovitelné zdroje energie, udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a dobrou efektivní veřejnou správu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sarajevu (Bosna a Hercegovina).

• Teritorium: Bosna a Hercegovina | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme