Malý lokální projekt v Uzbekistánu odstartoval spolupráci ve zdravotnictví

V Uzbekistánu byl v rámci oficiální rozvojové pomoci České republiky realizován malý lokální projekt v oblasti zdravotnictví.

Česká firma EGO Zlín, spol. s.r.o. vybavila 12 sanitních vozů prostředky pro dočasnou imobilizaci pacientů s úrazy pohybového aparátu během přepravy. Oficiálnímu předání byla věnována velká mediální pozornost a představitelé Uzbekistánu se zajímali o další možné příležitosti spolupráce v oblasti zdravotnictví. 

Ilustrační fotografie

Na začátku prosince velvyslanec ČR v Taškentu Václav Jílek za přítomnosti náměstkyně ministra zdravotnictví Uzbekistánu Еlmiry Basitchanové slavnostně předal 12 kompletů prostředků pro dočasnou imobilizaci pacientů od české firmy EGO Zlín, spol. s.r.o. Beneficientem projektu, financovaném v rámci oficiální rozvojové pomoci ČR, je uzbecká organizace „Republican Scientific Center for Emergency Medical Aid“. Součástí projektu je nejen předání vybavení pro sanitky, ale také zaškolení záchranářů.

„Vakuově-kompresní matrace a dlahy jsou mnohonásobně použitelné fixační prostředky, jedná se o osvědčené české zboží nejvyšší kvality, proto věříme, že pomohou ke zkvalitnění neodkladné přednemocniční péče zraněných pacientů v Uzbekistánu“ zdůraznil český velvyslanec během předávacího ceremoniálu.

Český aplikátor Tugi zlomí strach lidí z injekcí

Uzbečtí partneři se v rámci uskutečněné akce zajímali o další možnosti spolupráce s českými firmami v oblasti zdravotnictví. Celosvětová pandemie zvyšuje zátěž pro zdravotnický systém a přináší značné náklady, proto je téma dostupnosti a zkvalitňování zdravotní péče velmi aktuální.

České firmy aktuálně exportují do Uzbekistánu léky, očkovací látky a další zdravotnické zboží. Uzbekistán má do budoucna zájem lokalizovat výrobu léků na svém území a vládní program rovněž počítá s rozsáhlou modernizací nemocnic a diagnostických center, což předpokládá postupný růst nákupů zdravotnického nábytku a techniky, což potvrdili i všichni zúčastnění během akce.

Proto zdravotnický a farmaceutický průmysl patří mezi jeden z prioritních oborů dle mapy globálních oborových příležitostí. Díky realizaci rozvojového projektu se České republice dostalo větší pozornosti a tuzemským firmám se otevírají další příležitosti pro spolupráci.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Taškentu (Uzbekistán). Autorka: Nikola Hrušková, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Uzbekistán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme