Marlenka nově dělá život sladším i v Jordánsku

Nejznámější produkty české společnosti Marlenka jsou na jordánském trhu dostupné od léta 2022. Jordánsko se tak stalo už osmou arabskou zemí, jejíž srdce si získávají známé medové pochoutky.

Marlenku do Jordánska přivedlo nadšení Imada Abdel-Hafeze, který je zároveň jordánským i maďarským občanem. Marlenku prvně ochutnal při návštěvě své rodiny v Maďarsku a oblíbil si ji natolik, že se ji rozhodl představit i ve svém domovském Jordánsku.

Firma vyrábějící oblíbené sladkosti slaví v roce 2023 dvacet let své existence.

„Poté, co jsem dostal tento nápad, navštívil jsem společnost Marlenka. Byl jsem ohromen tím, co jsem tam viděl. Je to největší výrobna medových dortů a dalších medových produktů na světě, která pracuje s nejmodernějšími technologiemi,“ vysvětluje a dodává: „Na následné schůzce s panem Gevorgem Avetisyanem, zakladatelem impéria Marlenka, jsme se pak dohodli na obchodním plánu pro dovoz jejich produktů na jordánský trh.“

Přes Česko do celého světa

Společnost Marlenka International, jejíž příběh se začal odvíjet v roce 1995, kdy Gevorg Avetisjan se svou rodinou přicestoval do České republiky z válkou oslabené Arménie, v současné době zaměstnává více než 330 zaměstnanců a vyprodukuje přes 9 milionů výrobků ročně, které nyní včetně Jordánska vyváží do celkem 52 zemí na čtyřech kontinentech.

Podle společnosti Marlenka jsou základním klíčem jejího úspěchu starý rodinný recept a nejkvalitnější suroviny, a to od klíčové složky – vysoce kvalitního medu, přes špičkovou mouku či pražené vlašské ořechy. Unikátní receptura pomáhá vývozu do zahraničí i tak, že výrobky Marlenka mají trvanlivost tři měsíce v pokojové teplotě, 9 měsíců v chlazeném režimu a mražená vydrží dokonce tři roky, aniž jsou použity umělé konzervanty.

Jordánsko se otevřelo

Jordánsko se dlouho zdálo být českým potravinářským a zemědělským produktům uzavřeno. Nyní se situace začíná postupně měnit a ukazují se možnosti, jak proniknout na tento více než desetimilionový trh, pro který je charakteristický minimální produkce vlastních potravin. Mnohé předsudky se ukazují jako neopodstatněné, a to i v oblasti alkoholických nápojů.

Už rok a půl na jordánském trhu působí Budějovický Budvar, úplnou novinkou je vstup vín od Bohemia Sekt. Stejně jako v případě Marlenky bylo klíčovým faktorem nalezení aktivního jordánského partnera, který se dobře orientuje v místním poměrně nepřehledném, a to nejen legislativním prostředí. Pivo od Budějovického Budvaru a dobroty od Marlenky sklidily velký úspěch i na recepci k státnímu svátku ČR v Ammánu v říjnu 2022.

S ohledem na pozitivní trend pronikání českých potravin na místní trh byl na rok 2023 pro Jordánsko připraven návrh projektu ekonomického diplomacie (PROPED) s názvem Prezentační akce českých zemědělských a potravinářských produktů, a to ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Bližší informace o této připravované akci poskytne ZÚ Ammán (e-mail: commerce_amman@mzv.cz).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Ammánu (Libanon). Autorka: Zuzana Benešová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Jordánsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme