Měl to být bankovní hit pro podnikatele. Okamžité platby v Česku však zatím spí

V tuzemsku poskytují okamžité platby zatím pouze tři banky. Ty ostatní se chtějí připojit až na konci letošního nebo na začátku příštího roku. Pomalý nástup komplikuje situaci především českým e-shopům, které kvůli tomu mohou ztrácet na zahraniční konkurenci.



Poslat peníze obchodnímu partnerovi a mít jistotu, že je během několika vteřin bude mít na svém účtu. Večer, o víkendu, ve svátek. To je hlavní výhoda okamžitých plateb, které měly již od loňského roku usnadňovat platební operace v Česku.

Jenže jako v mnoha dalších oblastech, také v případě okamžitých plateb tuzemský finanční sektor zaostává za nejvyspělejšími zeměmi. „V roce 2017 předpovídala zpráva ČNB, že instantní platby budou hlavním tématem minulého roku. S výjimkou České spořitelny, Airbank a banky Creditas se ovšem po instantních platbách slehnul prach,“ upozorňuje Karel Kotoun, manažera v oblasti finančních služeb společnosti Accenture.

Banky: Není to povinné

Jeho slova potvrzují reakce oslovených bank. „Okamžité platby v českých korunách nejsou povinným schématem v platebním styku, banka je nemusí poskytovat. Momentálně je to dobrovolné rozhodnutí banky. Každá banka má své priority a podle toho také realizuje projekty. Rok 2019 přinesl mnoho legislativních změn, tudíž jsme se soustředili právě na jejich plnění,“ říká Štěpán Dlouhý, mluvčí mBank. „Na zavedení okamžitých plateb momentálně pracujeme a pro klienty mBank je plánujeme zpřístupnit začátkem příštího roku, pokud se naše priority nezmění,“ dodává Štěpán Dlouhý. Také podle Karla Kortouna některé další banky tvrdí, že to pro ně není priorita. „To lze jinými slovy přeložit jako ‚naši zákazníci, ani regulátor nás k zavedení instantních plateb netlačí, a tak je to pro nás v současné době až druhořadá aktivita‘,“ dodává Karel Kortoun.

Český trh je podle něj v přijetí instantních plateb na srovnatelné úrovni s okolními zeměmi. „Ovšem pokulhává za Spojenými státy a některými asijskými ekonomikami. Důvodem je zatím nedostatečně silná potřeba ze strany zákazníků. Ta bude ovšem s růstem online ekonomiky posilovat, a tak není pochyb, že během pár let budeme vyřizovat transakce v ‚přímém přenosu‘,“ porovnává Karel Kortoun.

Bezpečnostní riziko

Některé banky argumentují bezpečnostními riziky. „Při zpracování transakcí klademe velký důraz na bezpečnost, proto se i v případě okamžitých plateb zaměřujeme na vystavení a pečlivé otestování robustního a maximálně bezpečného procesu. Zároveň nám velmi záleží na tom, aby byl produkt spolehlivý z pohledu klienta, což je možné zajistit až ve chvíli, kdy přistoupí ke schématu okamžitých plateb většina bank. Aktuálně jsou zpracovávány okamžité platby v pilotním provozu pouze mezi třemi bankami,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Většina konkurenčních bank podle něj plánuje přistoupit ke schématu okamžitých plateb ve třetím až čtvrtém čtvrtletí letošního roku. „Ze strany ČSOB se tedy nejedná o výrazné zpoždění,“ dodává Patrik Madle a dodává: „Okamžité platby plánujeme spustit ke konci tohoto roku.“

Zabezpečením systémů argumentuje také mBank. „Každá banka jako jejich provozovatel musí zabezpečit své systémy tak, aby byly dodržené technické podmínky. Provozování a celková denní operativa je tudíž náročná jak z technického hlediska, tak z hlediska různých kontrol a bezpečnosti,“ upozorňuje Štěpán Dlouhý.

Z oslovených finančních ústavů je neblíže spuštění okamžitých plateb Komerční banka. „Spuštění v pilotním režimu plánujeme na konec srpna. Plošné nasazení pak na konci září. Pilot znamená, že příchozí okamžité platby budou moci přijímat všichni klienti, odchozí platby budou moci iniciovat pouze zaměstnanci Komerční banky,“ uvedl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Brzda pro e-shopy

Instantní platby přinášejí podle odborníků zcela nový přístup k vyřizování transakcí. „Historicky centrální banky prováděly takzvaný clearing vždy na konci dne pro velké skupiny transakcí dohromady. Důvodem byla limitace technologií, standardů a také zákaznických potřeb. To vše se ovšem dnes mění. Technologie pro instantní vypořádávání transakcí mezi bankami již existují a také vypukla bitva mezi jednotlivými dodavateli. Standard ISO 20022 pro obsah přenášených informací se již také globálně akceptoval, a navíc se rozvinula i regulace v této oblasti,“ popisuje Karel Kortoun.

Podle jeho slov navíc také zákazníci ucítili potřebu instantních plateb. „Je to způsobeno zrychlením dodavatelských řetězců. Například Amazon dodává v některých regionech zboží do 24 hodin a eBay dokonce i do jedné hodiny. V těchto případech není tedy akceptovatelné, aby vypořádání mezi bankami trvalo déle než fyzické dodání zboží,“ uzavírá Karel Kotoun.

V Česku si však zákazníci e-shopů budou muset na rychlé dodávky zboží zatím počkat, protože zrychlení celého procesu zamrzlo již v té nejjednodušší fázi – přepsání platby. Pro tuzemské internetové obchody je to nepříjemná zpráva, protože jinak je obor na špičce v celé Evropě, ale zaváhání tuzemských bank může poskytnout konkurenční výhodu e-shopům ze zemí, kde je finanční sektor vyspělejší.

Dalibor Dostál

• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme