Měna posílila pod 26 korun za euro. Proti kurzovému riziku pomůže aplikace E-start

Česká koruna výrazně posiluje proti hlavním světový měnám. To dělá další vrásky na čele exportérům, kteří už tak řeší dost problémů s pandemií. Kvůli silné koruně je české zboží méně cenově konkurenceschopné na zahraničních trzích a kurz také snižuje po přepočtu vývozcům marže. Vypočítat si případná rizika plynoucí z pohybu kurzů eura, libry, dolaru či dalších měn pomůže podnikatelům zdarma unikátní aplikace E-start přímo na portálu BusinessInfo.cz.

Záznam kurzu české koruny k euru připomínal v posledních dnech nezkušeného plavce, který se nesměle pokouší ponořit pod hladinu. Křivka se několikrát nakrátko dostala pod hranici 26 korun za euro a pak se rychle vynořila zpět. V prvním únorovém týdnu se ale kurz zabydlel pod důležitou hranicí stabilně. „Vůči euru koruna v prvních únorových dnech trvaleji posílila pod úroveň 25,90, takže je nejsilnější od propuknutí pandemie v první polovině loňského března,“ shrnuje Lukáš Kovanda z Národní ekonomické rady vlády.

Výsledky hospodářství z konce roku jsou lepší, než se čekalo

Mezi faktory, které to umožnily, patří předpoklad, že Česká národní banka bude zvyšovat v průběhu letošního roku úrokové sazby. Dojem udělaly také relativně pozitivní výsledky české ekonomiky. „Český HDP překvapil mezičtvrtletním růstem (ve čtvrtém kvartálu 2020) o 0,3 procenta, zatímco tržní konsenzus počítal s propadem. Za tímto výsledkem stál zřejmě velmi dobrý výkon průmyslového sektoru a také vysoká exportní aktivita. Svou roli pravděpodobně sehrálo i předvánoční uvolnění restriktivních opatření,“ vysvětluje analytička Komerční banky Jana Steckerová. „Kurz koruny reagoval na zveřejněná data posílením až na úroveň 25,86 korun za euro,“ podotýká.

Kurz české měny by mohl posílit ještě víc. „Do budoucna bude klíčové především tempo a úspěšnost očkování. Přestože řada zemí nyní utahuje restriktivní opatření, trhy jsou optimisticky naladěny, o čemž svědčí i hlad po rizikovějších aktivech. Mezi ty patří i česká koruna,“ komentuje Tomáš Volf ze společnosti Citfin – Finanční trhy.

Posílení měny je nad očekávání České národní banky. „Závěrečné měsíce loňského roku přinesly nižší inflaci, než ČNB očekávala, koruna je naopak o několik procent silnější, než s čím počítala podzimní prognóza z dílny centrální banky,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Bidenova éra začíná slabším dolarem

Česká měna neposiluje v poslední době jen proti euru, ale ještě více proti dolaru. Jestliže ještě loni v květnu byl kurz nad hranicí 25,5 koruny za dolar, nyní je téměř o čtyři koruny níže. V tomto případě je částečně důvod v Zámoří, protože v souvislosti s příchodem nového amerického prezidenta Joa Bidena a jeho rozsáhlých opatření pro boj s pandemií se všeobecně očekává, že dolar se bude v nejbližší době držet spíš na slabších úrovních.

Většímu pádu libry zabránila vánoční dohoda mezi EU a Spojeným královstvím

Slabší a velmi volatilní je v posledních týdnech i kurz britské libry. Kvůli brexitu se očekávalo její oslabení i o více než deset procent. Vůči české měně by to znamenalo pád někam pod hranici 28 korun. Tuto úroveň trh testoval v druhé půli prosince, ale od dalšího oslabení libře pomohla hlavně vánoční dohoda mezi Londýnem a Bruselem, která na poslední chvíli zažehnala hrozbu tvrdého brexitu, tedy odchodu Velké Británie z EU bez nové smlouvy. Přesto koruna vůči libře posílila od loňského května už skoro o sedm procent.

E-start je kalkulačka na 32 měn

Posilování koruny vůči hlavním světovým měnám je v komplikované době další přítěží pro české vývozce. Tím spíš mohou nyní ocenit unikátní aplikaci E-start, která je zdarma k dispozici na portálu BusinessInfo.cz. Tato kalkulačka uživateli pomůže vyčíslit kurzové riziko, přičemž pracuje s 32 nejobvyklejšími měnami, které lze libovolně kombinovat. Zadání základních parametrů případného obchodu lze do kalkulačky vložit během několika minut, její použití není složité. Rozhraní umožní mimo jiné definovat časový průběh kontraktu. Prvním použitím kalkulačky může navíc zájemce provést nejen textový manuál, ale i názorný videoprůvodce.

Kalkulačka kurzových rizik E-start

Tomáš Stingl

Doporučujeme