Méně skládek, více recyklace. Česko míří k nové legislativě o odpadech

Ministerstvu životního prostředí se ulevilo. Legislativní rada vlády na několikátý pokus schválila nové odpadové zákony, díky nimž se má razantně zvýšit recyklace na úkor skládkování. Návrhy teď projedná kabinet.



Skládka odpadu, ilustrační foto. Autor: Martin Pinkas/Euro„Návrhy odpadových zákonů plánujeme předložit vládě na začátku listopadu,“ reaguje Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Příští rok by měla legislativa projít Sněmovnou a platit začne od 1. ledna 2021.

Nové zákony o odpadech, obalech a vybraných výrobcích s ukončenou životností mají v Česku zavést úplně nový systém. Podle zásad Evropské unie má rapidně stoupnout míra recyklace komunálních odpadů z dnešních 30 na 55 procent v roce 2025 a skončit skládkování. Podle kritiků však nejdou nové návrhy tímto směrem a podle některých dokonce umožní výstavbu nových spaloven.

„Přijali jsme ke všem těmto návrhům zákonů stanovisko, ve kterém doporučujeme vládě návrh zákona schválit ve znění připomínek,“ stojí v zápisu z říjnového jednání Legislativní rady vlády.

Velký boj ohledně nových odpadových zákonů se očekává při schvalování ve Sněmovně. To už ostatně předvídá i jejich komplikovaný porod. Ministerstvo životního prostředí – vedené od roku 2014 bývalým ředitelem lovosické chemičky Richardem Brabcem (ANO) – se totiž své návrhy snažilo přes legislativní radu vlády protlačit několikrát.

Nejdříve v roce 2016. Když ale vládní legislativci ani napotřetí nekývli, resort raději své návrhy stáhl. Podobná situace se opakovala i letos. Rada vlády v září verzi zákonů opět odmítla a doporučila jejich přepracování. V říjnu však už Brabcovu ministerstvu vyšla vstříc a úředníci mohou dál počítat se začátkem platnosti 1. ledna 2021.

Ani tak se ovšem nepodaří splnit dvouletou lhůtu danou Evropskou unií. Její závazná směrnice o oběhovém hospodářství byla totiž vydána už v roce 2018.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Ondřej Stratilík, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme