Mentoringový program DoToho! spouští novinku pro uprchlíky z Ukrajiny. Pomůže jim rozjet podnikání

Ukrajinští uprchlíci, kteří chtějí v Česku začít podnikat nebo zde obnovit svůj byznys, se mohou zdarma přihlásit do známého mentoringového programu DoToho!

Ten spouští nový buddy systém. Ukrajinské podnikatele propojí s buddym čili mentorem, který jim předá své know-how a seznámí je s aktuální situací na českém trhu.

Ambasadorky projektu Ksenia Konovalova a Olena Zhurakivska

analýzy, kterou provedla společnost CRIF, vyplývá, že v roce 2022 zahájilo v ČR podnikání na živnostenský list 8514 Ukrajinců. Tisíce dalších k tomu ale podle odborníků zatím nenašly odvahu. A právě k restartu jejich byznysu a otevření pobočky na českém území by měl pomoci program DoToho!, který se už více než dva roky zaměřuje na podporu mikro, malých a středních podniků v celé České republice.

„Podpory pro ukrajinské uprchlíky, kteří chtějí podnikat tady v Česku, je pořád málo. Při zakládání jejich firem chybí metodické vedení i psychická a odborná pomoc, zkrátka pomocná ruka v začátcích. Právě mentoři s mnohaletými zkušenostmi s vedením firmy, kteří budou v rámci DoToho! fungovat jako buddies, mohou k rozjezdu podnikání Ukrajinců významně přispět. Seznámí je s podmínkami v daném oboru v ČR, pomohou vyhledat příležitosti a zároveň odvrátit případné neúspěchy,“ říká projektová manažerka pro UA Daria Kulachek, která program dříve absolvovala jako mentee s rodinnou pekárnou Defidu. 

Na podporu programu se otevřely také nové webové stránky v češtině i ukrajinštině – www.ua.dotoho.pro, kde zájemci najdou užitečné informace a hlavně se zde do programu zaregistrují.

„Ukrajinští uprchlíci mají zájem se plně integrovat do české společnosti a aktivně se zapojovat na trhu práce. Potvrdil to na konci ledna i ministr práce Marian Jurečka, který uvedl, že pracující Ukrajinci českému státu loni zaplatili na odvodech zhruba osm miliard korun. Vyplacená pomoc pro Ukrajince se tedy začíná vracet a jsme přesvědčeni, že Ukrajinci budou mít přínos pro českou ekonomiku stále větší, když zde budou i aktivně podnikat,“ doplňuje ředitel celostátního programu DoToho! Martin Mára.

Ukrajinský program DoToho! bude fungovat podobně jako jeho úspěšná česká verze. Ukrajinci rovněž získají přístup na online i offline workshopy, akce a networkingy či do digitální knihovny, kde budou online semináře v ukrajinštině. Dostanou také e-book s užitečnými informacemi o zakládání podnikání v ČR. Do poloviny příštího roku by měla ukrajinská verze DoToho! pomoci přibližně až stovce zájemců o buddy systém a další uchazeči mohou čerpat vytvořený obsah z programu, tedy mít k dispozici videa v ukrajinštině, chodit na networkingová setkání, online workshopy či sledovat podcasty na témata z praxe. To vše bude veřejně dostupné na platformách DoToho! 

Program DoToho! pro Ukrajince zároveň stále hledá další buddies. Pokud by se našli tací, kteří by rádi pomohli s růstem dalším podnikatelům a mají výše zmíněné zkušenosti, zároveň mluví ukrajinsky, rusky či anglicky a chtějí se stát součástí komunity DoToho!, nechť vyplní přihlášku či kontaktují manažerku Dariu Kulachek. 

Cílem DoToho! je do tří let podpořit až 2 500 malých a středních podniků v ČR

Program DoToho! vznikl před dvěma lety v byznys hubu Opero, za kterým stojí bývalý manažer poradenských firem a investor Pavel Přikryl spolu s podnikateli Pavlem Bouškou a Lubošem Černým. S důrazem na individuální přístup spojuje zkušené mentory s malými a středními firmami, které potřebují nasměrovat, posunout nebo rozvinout svůj byznys. Za dva roky se programu zúčastnilo už více než 400 podnikatelů. Program nabízí podnikatelům i konzultace s experty z různých oborů, praktické workshopy, rozsáhlou online knihovnu know-how a networkingová setkání pro získání nových obchodních kontaktů. 

„Chceme z DoToho! udělat celoživotní byznys, univerzitu pro SME segment, program, kam se mohou majitelé firem opakovaně vracet a získávat know-how a inspiraci. Mezi podnikateli tohoto typu bychom chtěli budovat kulturu toho, že vzdělávání je potřeba, že je normální mezi sebou sdílet informace, což přispívá k rozvoji všech stran,“ vysvětluje spoluzakladatel byznys hubu Opero Pavel Přikryl a dodává: „Další podstatnou věcí je digitalizace, posunutí firem do digitálního světa. To je teď naše největší téma.“ Za klíčové považuje i zapojení do programu Mastercard Strive™ Česko. Program se zaměřením na inovace a s důrazem na zvyšování přidané hodnoty jednotlivých firem má přispět k modernizaci českého byznysu a obecnému zvýšení konkurenceschopnosti Česka na globálním trhu.

Ukrajinská část programu vznikla i díky loňskému zapojení DoToho! do programu Mastercard Strive™ Česko. Strive Česko je společná iniciativa Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard a neziskové organizace CARE Česká republika, která je realizována ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, Hospodářskou komorou ČR, Czechitas, byznys hubem Opero – mentoringovým programem DoToho! a Aspen Institute Central Europe. 

Cílem je během tří let společně pomoci 250 000 českým mikro a malým podnikům najít správná technologická řešení, která jim usnadní jejich byznys a posunou ho na vyšší úroveň. Iniciativa se také zaměřuje na drobné podnikatele ukrajinského původu a velkou pozornost věnuje ženám ve vedení vlastních firem.

Přišli jsme o všechen byznys u moře, říká majitelka gastro firmy z Chersonu

OLENA ZHURAKIVSKA – majitelka kavárny a ambasadorka, bistro Stories in Holešovice

Kdy jste přišla do České republiky a za jakých okolností?

V roce 2019 jsme se přestěhovali do České republiky. Byla to vědomá volba.

Odkud přesně jste?

Jsme z Chersonu, který od prvního dne války byl zcela pod okupací. Nyní je většina této oblasti stále okupována.

Podnikala jste již dříve v Ukrajině? 

Ano, na Ukrajině jsme měli úspěšné gastro-podnikání. Pracovali jsme na pobřeží Černého moře v Železném přístavu v Chersonské oblasti, která je nyní okupována. Měli jsme u moře fungující pekárnu, kavárnu a obchod s potravinami. Přišli jsme ale o všechno. Vše bylo zničeno a vyrabováno, takže nám tam nezbylo nic.

Co vás vedlo k tomu podnikat v Česku?

Touha založit si v České republice firmu, abychom byli užiteční a mohli se rozvíjet, se dostavila okamžitě po našem přestěhování. Nebyl to jednoduchý krok, protože vyžadoval spoustu příprav. Nejprve jsem se šla vyučit kuchařkou na plný úvazek, bylo pro mě důležité více poznat českou kuchyni a kulturu. Válka nás ale dotlačila k otevření restaurace v Praze. Je to rodinný podnik, dali jsme do něj s manželem srdce. Hodně nám pomohl i můj bratr a jeho žena, moje maminka, která je skvělá kuchařka a pekařka. Rodinné hodnoty jsou pro nás velmi důležité. Když má rodina podporu, je všechno snazší.

Co vám přináší pobyt v Česku?

Pro mě je Česká republika druhým domovem. Je tu moje rodina, manžel a děti. Manžel je občanem České republiky, děti chodí už čtyři roky do české školy a jsou plně integrované. Nyní podstupují přijímací zkoušky na gymnázium, připravovaly se, doufám, že zkoušky složí. 

Je pro nás důležité, aby se v této zemi rozvíjely a byly pro ni užitečné. 

Můžete porovnat podmínky pro podnikání zde a na Ukrajině?

Neřekla bych, že existují nějaké zásadní rozdíly. Stát podporuje malé a střední podnikání, a to je nejdůležitější. Všechny fáze otevření a fungování jsou jasné, pokud si je člověk řádně nastuduje. Jsem si vědoma ale toho, že jsem na to měla spoustu času a duševní klid. Nedokážu si představit otevírat podnikání hned po příjezdu. Byl by to strašný chaos.

 Jaký by podle vás měl být největší přínos programu DoToho?

Projekt DoToho je velmi aktuální. Podpora, komunikace se zajímavými lidmi a správnými odborníky, rady zkušených podnikatelů, vytvoření komunity, kde mohou podobní podnikatelé komunikovat, sdílet zkušenosti, pomáhat si a být užiteční všem, kteří mohou potřebovat vaše znalosti a zkušenosti. To je neocenitelný zdroj informací, skvělý projekt. Část cesty podnikání už mám za sebou a ráda se podělím o své zkušenosti. Myslím si, že projekt je schopen dost usnadnit podnikatelskou cestu na začátku.

Jsme velmi rádi, že jsme u tohoto projektu od samého počátku. Je to pro nás velká podpora. Z naší strany budeme také rádi, že můžeme být užiteční dalším našim krajanům.

Redakčně upravená tisková zpráva projektu DoToho! UA

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme