Tato dohoda podepsaná mezi mexickou Národní službou pro zdraví, bezpečnost a kvalitu zemědělsko-potravinářských výrobků (SENASICA) a Službou pro bezpečnost a inspekci potravin (FSIS) Ministerstva zemědělství USA, představuje významný krok v modernizaci hygienických procesů v severoamerickém obchodu se zemědělsko-potravinářskými výrobky.
Latinská Amerika a Karibik dnes hrají klíčovou roli v globálním obchodu s potravinami a představují 17 % světového vývozu zemědělsko-potravinářských produktů. Zejména Mexiko se řadí mezi deváté největší producenty potravin na světě a více než 81 % svého vývozu zemědělsko-potravinářských produktů směřuje na americký trh. V této souvislosti digitalizace hygienických certifikátů zvyšuje konkurenceschopnost, transparentnost a sledovatelnost napříč dodavatelskými řetězci.
ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg
Cílem elektronické certifikace je zefektivnit postupy, snížit spotřebu papíru a zajistit integritu certifikátů pro vývoz hovězího, vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato iniciativa je navíc v souladu se zásadami Dohody o sanitárních a fytosanitárních opatřeních Světové obchodní organizace, která podporuje vědecky podložené standardy a technickou spolupráci mezi zeměmi.
Předchozí zkušenosti v regionu, jako například zavedení elektronického systému fytosanitární certifikace e-Phyto v zemích jako Argentina a Chile, prokázaly výhody digitalizace z hlediska snižování nákladů, logistické efektivity a lepší sledovatelnosti. Dohoda SENASICA–FSIS se řídí stejnou logikou, která se nyní uplatňuje na obchod s masnými výrobky v souladu s globálními trendy směrem k udržitelnosti a modernizaci obchodu se zemědělsko-potravinářskými výrobky.
Z evropského pohledu jsou takové iniciativy relevantní. Evropská unie prosazuje politiky podporující udržitelnější a transparentnější potravinové systémy. Spolupráce mezi severoamerickými a evropskými systémy digitální certifikace by mohla vytvořit nové příležitosti pro usnadnění obchodu a harmonizaci hygienických norem.
Pokrok mezi Mexikem a Spojenými státy americkými ilustruje, jak technická spolupráce a digitalizace mohou pomoci posílit globální potravinovou bezpečnost a zvýšit odolnost hodnotových řetězců v zemědělsko-potravinářském průmyslu, což bude přínosem pro producenty i spotřebitele v různých regionech světa.