Jedná se o žlutou kukuřici, fazole, rýži a mléko – základní potraviny, u nichž je žádoucí vytvořit menší závislost na dovozu.
„Můžeme vyrábět více a méně dovážet. Nejde o to, že nechceme dovoz. Nemáme problém s mezinárodním obchodem, ale pokud něco dokážeme vyrábět efektivně, tak samozřejmě při výrobě upřednostníme malé a střední výrobce,“ řekl budoucí ministr.
ExportMag.cz: Olpran zkouší prorazit v Chile, z nějž roste ráj cyklistů
Berdegué Sacristán v rozhovoru vysvětlil, že tato vize je součástí cílů, které si stanovila nově zvolená prezidentka Claudia Sheinbaum, která bude také vytvářet pracovní místa. Připomněl, že výzvy v jeho oblasti jsou obrovské, ale ujistil, že budou řízeny „velkým kompasem, kterým je potravinová soběstačnost. To je to, co nás pohání, to nás motivuje.“
Zdůraznil také, že v rámci tohoto pokynu se zaměří na tři hlavní oblasti:
- Blahobyt lidí, kteří pracují na polích, v rybolovu nebo akvakultuře. „Mnoho z nich stále žije v chudobě nebo extrémní chudobě. Máme cíl, kterého chceme dosáhnout, a to vymýtit extrémní chudobu, snížit ji na méně než 2 %, což je to, co nám nová prezidentka zvolená Mexikem nadiktovala jako ambiciózní cíl,“ vyjádřil se ministr. Pokud jde o vizi „nulového hladu“, řekl, že Mexiko v této oblasti dosáhlo pokroku.
- Voda – zemědělství spotřebovává 75 % veškeré vody používané v Mexiku. Víceméně polovina nebo méně veškeré této vody se vyplýtvá. „Musíme vynaložit obrovské úsilí, abychom zlepšili efektivitu využívání vody, abychom uvolnili část tohoto zdroje pro jiné účely, lidskou spotřebu, ekonomický rozvoj a nearshoring,“ řekl Berdegué Sacristán.
- Výroba – během šestiletého období pokračoval růst produkce pro domácí i exportní spotřebu. „Mexiko je devátým největším producentem potravin, potravinářskou velmocí, ale samozřejmě máme oblasti, kde se nám nedaří tak dobře a musíme se zlepšit,“ prohlásil Julio Berdegué. Varoval, že bude pokračovat v politice nepovolení pěstování GMO kukuřice v zemi.
Julio Berdegué Sacristán získal bakalářský titul v oboru zemědělství na Arizonské univerzitě. Je držitelem magisterského titulu v oboru agronomie a doktorátu ze společenských věd z Wageningenské univerzity v Nizozemsku. Má rozsáhlé zkušenosti s podporou rozvoje zemědělství v Mexiku, Latinské Americe a Karibiku. Do srpna 2022 působil jako zástupce generálního ředitele FAO a regionální ředitel FAO.