Cílem tohoto projektu, který byl zahájen jako pilotní v Michoacánu, je podpora udržitelné produkce potravin. Systém v současné době funguje na 30 000 hektarech patřících 4 000 producentům a do konce roku 2024 se plánuje jeho zavedení v Sinaloa a dalších státech země.
Iniciativa usiluje o technologický skok prostřednictvím využití informačních technologií ke zlepšení efektivity využívání vody a zajištění správného hospodaření s hnojivy monitorováním půdy.
Ministr zdůraznil, že v úvahu je nutno vzít nejen množství tun potravin vyprodukovaných na hektar, ale také množství použité vody a možnost snížení její spotřeby. Kromě toho plán zahrnuje strategie pro udržitelné hospodaření s půdou, podporuje zapojení mikroflóry a mikrofauny tak, aby se zlepšilo vstřebávání živin. Zároveň odrazuje od škodlivých praktik, jako je vypalování strnišť.
ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů
Ministr přiznal naléhavou potřebu snížit spotřebu vody v zemědělském sektoru, která v současné době představuje 75 % celkového objemu spotřebované vody v Mexiku. Navrhl zlepšení infrastruktury a opatření, jako jsou obložení kanálů betonem a zavlažování vodou z trubek. Mexiko jako šestá nejvíce zavlažovaná země na světě čelí výzvě snížit plýtvání vodou o 40 %. Ministr varoval před nadměrným využíváním podzemních vod, což zemi řadí na čtvrté místo v těžbě vody z podloží (po Číně, Spojených státech a Indonésii).
V závěru zmínil potřebu modernizace zákonů a revize dotací. Zároveň zdůraznil, že klíčem k řešení vodní krize jsou moderní technologie. Pracuje se i na různých iniciativách, jako je odsolování vody v okrsku San Quintín v Baja California, i když se objevují problémy spojené s likvidací vzniklé soli.