Mezi inovátory na trhu realit přibývá českých firem  

Mezi společnostmi nabízejícími inovativní řešení pro realitní sektor se v letošním globálním výzkumu KPMG objevily i čtyři české firmy. V minulých ročnících Česko zastupovala jen jedna.

Výzkum letos napočítal téměř 800 inovací, největší počet z nich představily podniky z Nizozemska. Celkově se nejvíc inovuje v oblastech digitalizace, konektivity a udržitelnosti.

Ilustrační fotografie

Výzkum REIO (Real Estate Innovations Overview) provádí poradenská společnost KPMG od roku 2015. Letošní sedmý ročník přináší přehled 783 inovací od firem ze 45 zemí ze všech světadílů. Jsou mezi nimi i čtyři české společnosti – Spectrasol, Spaceti, BeiT a Flowbox.  

Spectrasol vyvinul speciální interiérové osvětlení příznivě působící na lidský organismus. Spaceti přišel se senzory pomáhajícími optimalizovat využívání kancelářských prostor. BeiT nabízí online aplikace pro monitoring spotřeby energie v rezidenčních budovách. Flowbox v různých typech objektů instaluje nástroje umožňující například řízení toku energií či odpadového hospodářství, sledování vytíženosti strojů nebo parkovacích míst.  

„Nárůst počtu tuzemských firem v přehledu REIO je dobrou zprávou pro Česko, které už na globální realitní scéně nepůsobí tolik jako inovační popelka. Věřím, že v příštích letech přibydou v přehledu další české společnosti. Očekávám i nárůst počtu zástupců Slovenska, které má teď v přehledu jen jednu firmu,“ uvedl odborník na nemovitosti z české kanceláře KPMG Pavel Dolák.  

„Letos umístěné čtyři české společnosti se opět zviditelnily na globální byznysové mapě, což je důležité, protože cílí i na zahraniční zákazníky a investory. Ostatně Spaceti v květnu získalo investici ze Saúdské Arábie. Peníze z ciziny už přitekly i do dalších českých proptech firem,“ dodal.  

Nejvíc se inovuje správa chytrých budov  

Nejvíc, konkrétně 18 procent inovací pochází od firem z Nizozemska. Na druhém místě s 13 procenty je Kanada a na třetím se sedmi procenty Velká Británie.  

Nejvíc, přesně 313 inovací představily firmy zaměřující se na služby spojené se správou chytrých budov. Na druhém místě se 152 inovacemi skončily společnosti podnikající v oblasti pronájmů a dalších transakcí s nemovitostmi. Třetí se 113 inovacemi jsou podniky zabývající se stavebními pracemi.  

Zdroj: KPMG

Třetina inovací souvisí s digitalizací 

REIO rozděluje inovace do devíti širokých kategorií. Nejvíce, konkrétně 34 procent inovací spadá do kategorie digitalizace procesů. Druhý největší, přesně 22procentní podíl má kategorie inovací, které se týkají konektivity a komunikace.  

„Významně narostl počet inovací směřujících k větší udržitelnosti. Tato kategorie letos dosáhla desetiprocentního podílu a skončila tak na třetím místě. Inovace v této kategorii zahrnují zejména opatření pro efektivnější využívání energie a zdrojů,“ vysvětlil Dolák.  

Inovace vykázaly i firmy podnikající v dalších, často velmi rozdílných oblastech, jako jsou například flexibilní kanceláře, 3D mapování či internet věcí.  

Rekordní investice do proptech  

Zavádění technologií do světa nemovitostí se věnují hlavně startupy z odvětví označovaného proptech (spojení anglických zkratek pro nemovitost a technologii). Globální investice rizikového kapitálu do segmentu proptech dosáhly loni rekordních 24 miliard eur. To je o 28 procent více než předloni, upozorňuje REIO.  

„Zvyšování počtu inovací v realitním sektoru a objemu investic do nich je ovlivněno mimo jiné i reakcí na ekonomické problémy spojené s růstem inflace, úroků a stavebních nákladů. Znovu se potvrzuje obecné pravidlo, že jsou-li hráči na trhu pod tlakem, mají větší motivaci hledat nová řešení,“ uzavřel Dolák.  

Redakčně upravená tisková zpráva KPMG Česká republika

• Teritorium: Česká republika | Zahraničí
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Správa majetku, nemovitosti

Doporučujeme