Mezi pěti prioritami českého předsednictví EU je uprchlická krize a obnova Ukrajiny

Pět hlavních priorit bude mít předsednictví České republiky v Radě EU, které odstartuje 1. července a potrvá do konce roku. Program českého předsednictví a jeho priority schválila vláda na jednání ve středu 15. června. Spolu s logem českého předsednictví je představila veřejnosti.

Česko se bude v EU soustředit na pět základních priorit: zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnosti kybernetického prostoru, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

„Všechny tyto pilíře zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a také priority České republiky. Hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává, na které je hrdá. A tyto hodnoty se odrážejí v prioritách našeho předsednictví. Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naši sílu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ říká předseda vlády Petr Fiala.

Fiala: Čeká nás zkouška dospělosti

Premiér Fiala také připomněl, že letos je tomu 18 let, co Česká republika do Evropské unie vstoupila.

„Prvního července vstoupíme do našeho historicky druhého předsednictví v Radě EU. Můžeme tedy s trochou nadsázky říct, že to bude taková trochu zkouška dospělosti. Zkouška, která v žádném případě nebude jednoduchá. Evropa, a s ní celý svět, prochází zásadní změnou, protože ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami. Určitě odhalila slabiny bezpečnostní architektury Evropy, kterou budeme muset nově uchopit, a hlavně aktivně, nikoli jen jako pozorovatelé spoléhající na ostatní, ji budeme muset rozvíjet,“ prohlásil.

Priority pro české předsednictví: Zástupci evropského byznysu předali tuzemským politikům Pražskou deklaraci

Předseda vlády připomněl také mimořádnou uprchlickou vlnu, kterou ruská agrese na Ukrajině spustila. Musíme napřít maximální úsilí a soustředit se na poválečnou obnovu Ukrajiny a pomoci Ukrajině na její cestě do Evropské unie,“ konstatoval premiér. 

„Ruská agrese ale také narušila základní pilíře naší ekonomiky. Energetickou bezpečnost, dodavatelské řetězce, a to ve chvíli, kdy jsme se znovu začali doslova nadechovat po covidu-19. Vystavuje tak kruté zkoušce především ty nejslabší z nás. Je proto naší základní povinností zajistit strategickou odolnost Evropy ve všech zmíněných oblastech. Například potravinové zabezpečení občanů mělo by být i nadále jistotou. Dostupnost strategických materiálů a výrobků, například léků a dalších věcí,“ podotkl.

Svět už nikdy nebude stejný

Podle Fialy svět po ruské agresi na Ukrajině už nikdy nebude stejný. Česko má aktuálně jedinečnou příležitost psát budoucnost EU, ale i celé Evropy.

„Naše role ale bude jiná, než jak tomu bylo v případě prvního předsednictví, které se odehrálo ještě předtím, než vstoupila v platnost Lisabonská smlouva. Některé mechanismy Evropské unie prošly změnami a my jsme si toho samozřejmě vědomi, připomněl předseda vlády. 

Premiér Fiala společně s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem a vedoucí Úřadu vlády ČR Janou Kotalíkovou představili veřejnosti motto českého předsednictví, logo a také dvě verze propagačního videospotu. Mottem bude heslo Evropa jako úkol a je inspirováno stejnojmennou esejí bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla z roku 1996, v níž se Václav Havel zamýšlel nad úlohou Evropy v tehdejším proměněném světě.

Podrobnosti k mottu a logu českého předsednictví

Autorem loga českého předsednictví je studio Dark Side. Logo, kruh složený ze stylizovaných střelek kompasu, má symbolizovat spojení jednotlivých členských států EU. Obsahuje 27 růžic v národních barvách členských států a odráží motto Evropské unie Jednotná v rozmanitosti.

Značka EU2022.CZ pak vychází z loga prvního českého předsednictví v Radě EU v roce 2009.

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme