Mezi Varšavou a Lodží vyroste nové letiště, hledá se strategický poradce projektu

Nové letiště by se mělo postavit na území obcí Baranów, Teresin a Wiskitki. Jedná se o převážně málo rozvinutou oblast, která nabízí možnost přizpůsobení stavebního plánu dle požadavků zainteresovaných stran.

Centralny Port Komunikacyjny v současné době hledá strategického poradce pro stavbu nového letiště na trase mezi Varšavou a Lodží. Potenciální zájem projevili představitelé singapurského letiště Changi.
Proběhla jednání s institucemi a firmami, kterých se účastnili např. zástupci Úřadu pro civilní letectví, ORLEN, PERN, Generální ředitelství silnic a dálnic ad. Hlavními tématy bylo rozložení investic, potřebná palivová, energetická, silniční apod. infrastruktura, sestavení pracovních týmů projektu atd.
Nové letiště by se mělo postavit na území obcí Baranów, Teresin a Wiskitki. Jedná se o převážně málo rozvinutou oblast, která nabízí možnost přizpůsobení stavebního plánu dle požadavků zainteresovaných stran. Letiště by mělo být napojeno také na železniční dopravu, plány slibují cestu do Varšavy trvající 15 min., do Lodže 25 min. Odhaduje se, že nové letiště by mohlo zvládnout okolo 400 tisíc vzletů a přistání na dvou leteckých drahách za rok.
Otázkou tedy zůstává, kdo se stane pomyslným vítězem a bude plnit roli strategického poradce tohoto rozsáhlého projektu.

Vypracovala zahraniční kancelář CzechTrade Varšava, Ivo Šipl. 
Zdroj: https://cpk.pl/; https://www.wnp.pl/

• Teritorium: Polsko

Doporučujeme