Mezinárodní veletrh VIV MEA ve Spojených arabských emirátech po ročním odkladu zářil

Ve dnech od 23. do 25. listopadu 2021 proběhl v Abú Dhabí další ročník známého veletrhu VIV, který se specializuje především na farmaření a živočišnou výrobu.

Veletrh tentokrát zabral více než 17 000 metrů čtverečních plochy a představil přes 500 vystavovatelů z více než 40 zemí. Z České republiky byly na svých stáncích nebo přes místního distributora minimálně čtyři firmy a několik dalších firem veletrh alespoň navštívilo skrze své obchodní zástupce.

Ilustrační foto

Největší národní zastoupení měla Francie a Spojené státy americké, které reprezentovaly desítky firem. Akce byla doprovázena několika konferencemi a doprovodným online programem se sektorově zaměřenou tématikou od krmiv, chovu, genetiky, drůbežářství po marketing nebo akvakulturu.

I když je v Abú Dhabí povoleno navštívit veletrhy pouze očkovaným a každý den veletrhu se každý musí prokázat testem PCR ne starším 72 hodin, byla návštěvnost docela vysoká. Je sice pravdou, že oproti veletrhům v Dubaji, kde stačí pouze test PCR, je obsazenost veletrhů v hlavním městě Abú Dhabí výrazně nižší. Na druhou stranu se VIV vyvíjel velmi dobře, a dokonce překonal všechna očekávání.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

To podporuje celkový trend veletrhů letošního podzimu ve Spojených arabských emirátech. Především díky pauze loňského roku a také z důvodu, že okolní země jako Saúdská Arábie, Omán nebo Katar všechny veletrhy letos zrušily. Proto návštěvnost především z těchto okolních zemí převyšuje všechny minulé ročníky. Dále bude probíhat v Dubaji probíhat veletrh AGRA Middle East, který se věnuje podobné tématice jako VIV MEA.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme