Mezinárodní zemědělská a potravinářská výstava v Bulharsku opět s českou účastí

Ve druhém největším bulharském městě Plovdiv se uskutečnila tradiční mezinárodní výstava zemědělství a potravinářství AGRA – VINARIA – FOODTECH 2020. Podle organizátorů je výstava největší událostí v oboru v jihovýchodní Evropě.

V loňském roce přivítala 400 vystavovatelů z 19 zemí, jejichž stánky navštívilo přes 42 tisíc osob z Bulharska i celé Evropy. Letošní ročník představil takřka 650 firem z 30 zemí, počet návštěvníků dosáhl přibližně 40 tisíc osob. Slavnostního otevření výstavy se zúčastnila řada oficiálních hostů v čele s ministryní zemědělství, potravin a lesů D. Tanevou. Českou republiku mezi vystavovateli reprezentovala firma AGRO – VÍNO s. r. o. s produkcí Pivovaru Kamenice nad Lipou a Víno Homola z Vrbovce.

Podle ministryně D. Tanevové patří výstava mezi nejdůležitější události v zemědělském sektoru nejen v Bulharsku, ale i v celém regionu, kde je možné vidět trendy v rozvoji, aktuální inovace i jejich uplatnění. Letos výstavu navštívil mj. i P. Roca, generální ředitel Mezinárodní organizace vinic a vína (OIV).

Součástí programu bylo také šesté vydání Megafóra, jež se letos zaměřilo na pokročilé technologie provázející zemědělské produkty po celé cestě až na stůl spotřebitelů. Organizátoři také rozšířili ukázky živočišné výroby. V rámci výstav Foodtech, Vinaria a Sapori d’Italia se představily potravinářské výrobky, nápoje a delikatesy, poprvé se konala i soutěž „Nový výrobek na bulharském trhu“.

Český stánek firmy AGRO – VÍNO s. r. o. se těšil po celou dobu velkému zájmu návštěvníků a v rámci oficiální prohlídky jej navštívila i ministryně zemědělství D. Tanevová. Na veletrhu byly prostřednictvím bulharských partnerů zastoupeny i další produkty, např. varné sklo Simax či výrobky firmy Juta.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Sofii (Bulharsko).

• Teritorium: Bulharsko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme