Meziroční nárůst prodejů zemědělské techniky v USA

Americké Sdružení výrobců techniky (AEM) nedávno publikovalo meziroční srovnání prodejů zemědělských traktorů a kombajnů. Tyto prodeje nadále rostou, a to i nad relativně vysoké tempo stanovené v minulém roce.

Celkový prodej zemědělských traktorů v USA se letos v říjnu oproti roku 2020 zvýšil o 5 % na 29 719 ks a ve stejném měsíci vyskočily prodeje samojízdných kombajnů dokonce o 73 % na 963 ks, což je u sklízecích mlátiček již čtvrtý měsíc v řadě s růstem o 20 % a více.

Ilustrační foto

Těchto čísel se podařilo dosáhnout i přes reálné problémy v dodavatelských řetězcích a v minulosti zavedená covidová opatření. Na druhou stranu je vidět, že američtí farmáři jsou ochotni investovat do nové techniky a pandemie covid-19 či problémy v mezinárodním obchodu se zemědělskými komoditami nepřinesly škrty v investicích.

To je dobrou zprávou i pro české výrobce a vývozce zemědělské techniky, kteří své aktivity na americkém trhu vyvíjí. Nejen pro ně, ale i pro případné nové exportéry je v případě zájmu zemědělský diplomat v USA připraven uspořádat další expozice na místních veletrzích zemědělské techniky či jinak pomoci v průniku na trh.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme