Ministerstvo obchodu a průmyslu podpoří letecké výrobce

Dopady koronavirové pandemie na letecký export, vývoj projektu L-39NG a vizi směřování největší české letecké fabriky pod křídly nových akcionářů řešili v Aeru Vodochody náměstci ministra průmyslu o obchodu Martina Tauberová a Marian Piecha. 

Aero Vodochody konference | MPO

„Z dotazníkového šetření, které jsme realizovali s ALV ČR napříč odvětvím, vyplynulo, že kondice našich leteckých výrobců je v době koronakrize klíčová pro celý český dodavatelský řetězec. Při útlumu exportu, ke kterému nyní dochází ve světových řetězcích, mohou velké domácí projekty udržet v chodu navazující ekosystém. S významnými výrobci, kteří jsou páteří systému, proto řešíme podpůrná opatření, která by pomohla udržet ve vzduchu český letecký průmysl,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod a EU Martina Tauberová. 

Vlajkovým projektem Aera je nový cvičný letoun L-39NG, který se nyní přehoupl do předposlední fáze certifikace. V obchodní rovině jde ale stále o projekt investiční. Program L-39NG financuje Aero spolu se skupinou OMNIPOL, strategickým partnerem a budoucím novým akcionářem letecké továrny v Odolene Vodě.  Z hlediska byznysu chod fabriky zatím pohání zejména generální opravy a modernizace legendárních letounů L-39 Albatros, prodej letounů řady L-159 a také mezinárodní kooperace.

„Koronavirová krize nás nejvíce zasáhla v našich dodávkách pro mezinárodní letecké výrobce. Zatímco byznys s generálními opravami a modernizacemi provozovaných letounů zatím běží podle plánu, například na programu Airbus A220 nyní pociťujeme zhruba 30procentní útlum objednávek, podobně jako v dodávkách pro Embraer. I přesto jsme tento týden do Brazílie odeslali kompletní sadu dílů letounů KC-390, který je určen pro prvního evropského zákazníka,“ zhodnotil současnou situaci v Aeru na setkání s náměstky viceprezident AERO Vodochody AEROSPACE Jakub Hoda.

Pro brazilský Embraer KC-390 Aero dodává nejhodnotnější části trupu letounu, na jehož vývoji se také firma podílela. Zadní část trupu pro KC-390 je přitom s rozměry 6,5×4,5×3,3 metru největší částí letounu, která se kdy v ČR vyráběla. Dosud vyrobené letouny KC-390 používá brazilská armáda, prvním evropským zákazníkem je Portugalsko.

„Dodávky Aera pro Embraer jsou významným projektem spolupráce s Brazílií. Právě proto mě zajímaly prognózy a současný stav této kooperace. Loňský letecký vývoz do Brazílie, která patří mezi významná odbytiště a zájmové trhy české letecké produkce, činil 1,13 miliardy korun,“ dodala ke spolupráci s Brazílií náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod a EU Martina Tauberová.  

Návštěva výrobní haly | MPO

Po návštěvě výrobní haly nového cvičného letounu L-39NG se jednání v dalším bodě programu zaměřilo právě na tento významný integrační projekt českého leteckého průmyslu, do kterého je zapojen domácí výrobní a vývojový dodavatelský řetězec. „V průběhu následujících 5 let plánujeme ještě více počeštit dodavatelský řetězec letounu L-39NG. Současný poměr činí 40 % domácích a 60 % zahraničních dodávek. A již v tomto poměru reprezentuje projekt L-39NG zhruba 5 500 zaměstnanců leteckých firem v ČR. Postupně chceme českému dodavatelskému řetězci svěřit až 60 % dodávek,“ řekl k dalšímu směřování projektu L-39NG Jiří Podpěra, prezident společnosti OMNIPOL. Tanavazuje na 40letou zkušenost s prodejem letecké produkce Aera, jejíž vývoz měla historicky na starosti. Vedení Aera se OMNIPOL coby zkušený hráč v mezinárodním obchodu chopí po dokončení akvizičního procesu převzetí od investiční skupiny Penta.

V současné fázi ověřovacích zkoušek letoun L-39NG obstál ve vzduchu u testovacích letů a nyní postupuje do fáze letů certifikačních, které uzavírají ověřovací proces letových schopností. Pozemní zkoušky, jež probíhají ve VZLÚ v Letňanech, jsou nyní ve druhé polovině z celkem čtyř set plánovaných testovacích úkonů.

Vysoký podíl vývojových akcí, které Aero u příležitosti projektu nového letounu L-39NG realizuje, je předpokladem pro zapojení do letecké výzvy, kterou MPO ČR připravuje pro podporu vývoje a výzkumu v odvětví. „V září ze strukturálních fondů EU vypíšeme specializovanou leteckou a kosmickou výzvu v programu OPPIK APLIKACE s alokací až jedné miliardy korun. V Aeru jsem představil její parametry a informoval kolegy o konzultačním dni, který bude MPO ČR pro žadatele pořádat začátkem září,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha. 

Sektorový přístup podpory leteckého průmyslu, který byl silně zasažen koronavirovou pandemií a čelí jedné z největších krizí civilního sektoru v historii, je nyní běžnou světovou praxí. Použily jej vlády prakticky všech zemí, které mají silné postavení ve světovém leteckém průmyslu. Vyplývá to z analýzy, kterou pro MPO ČR dokončila ALV ČR. Současně z rešerše světového dění vyplývá, že mezi největší rizika řadí země s rozvinutým leteckým průmyslem propuštění kvalifikovaných pracovníků a ztrátu vývojových kompetencí.

M-SUR / Shutterstock.com

„Zmapovali jsme ohlášené kroky vlád prakticky všech leteckých velmocí: USA, Ruska, Francie, Británie a dalších. Valná většina z nich představila vedle plošných podpůrných balíčků také specializované programy pro sektor aerospace. Avizované v tomto kontextu státní výdaje cílí zejména na podporu výzkumu a vývoje, udržení kvalifikovaných týmů, podporu odbytu produkce a navýšení objemu zbrojních zakázek,“ uvedl k závěrům analýzyprezident Asociace leteckých a kosmických výrobců (ALV ČR) a předseda představenstva Výzkumného a leteckého zkušebního ústavu (VZLÚ) Josef Kašpar, který na setkání v Aeru Vodochody náměstky doprovázel. Jednání v Aeru totiž odstartovalo seriál návštěv v leteckých podnicích, který s podtitulem Czech Aerospace Roadshow, organizuje MPO ČR ve spolupráci s ALV ČR.

Letecký průmysl se řadí mezi páteřní high-tech odvětví české průmyslové základny a plní všech 9 pilířů inovační strategie Country For the Future. Česká republika má ve světovém měřítku prestižní postavení a patří mezi devět zemí na světě, které umí vyrobit a vyvinout letadlo na vlastním území. Nastavení podpory odvětví se MPO ČR intenzivně věnuje ve spolupráci s odborníky, zástupci strategických leteckých firem i menších podniků s inovačním potenciálem.

 „Cílená podpora s využitím evropských prostředků by měla pomoci českým firmám překonat současnou krizi a do budoucna posílit jejich konkurenceschopnost na světovém trhu. Do nové exportní strategie, kterou nyní zpracováváme, proto chceme promítnout význam odvětví a jeho strategickou pozici ve struktuře českého vývozu s vysokou přidanou hodnotou,“ řekla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod a EU Martina Tauberová. 

Právě nový cvičný letoun L-39NG je jedním ze strategických domácích projektů v segmentu vojenského letectví, který má obrovský vývozní potenciál. Do světa se pouští s ambicí navázat na svého legendárního předchůdce L-39 Albatros. V Aeru bylo vyrobeno na 2 900 Albatrosů a dodnes jsou nejpoužívanějšími cvičnými letouny na světě, které stále využívá 60 vojenských provozovatelů po celém světě. Obchodní strategií firmy je obměna flotil L-39 za výkonnější verzi letounu s označením L-39NG. Mezi nejvíce rozpracované exportní trhy pro jeho uplatnění patří země ze společenství NATO, Afriky, Asie a Ameriky.

Problematice letectví se před časem věnovala i diskuse Exportního zrcadla

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl

Doporučujeme