Ministr Havlíček: Česká republika je zemí pro budoucnost, změnila priority

Šéf rezortů průmyslu a obchodu a dopravy je optimistou a věří, že by česká ekonomika mohla vyjít z koronavirové krize možná i posílena. Připomíná, že dále platí směřování průmyslu a celé země k inovacím a k posilování vědy a výzkumu. S výsledky toho procesu by se mohli strojaři a odborná veřejnost veřejnost seznámit za rok na dalším ročníku MSV. 

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček | MPO

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Hlavlíček poskytl ČTK zdravici pro české strojaře a současně ji nazval omluvou za to, že se s nimi letos nemůže na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně sejít.

„Myslím, všichni chápeme situaci, která nastala. Je pravda, že zdraví je je nejpřednější, a rozumím tomu, že proč se BVV rozhodly letos nerealizovat tuto klíčovou zásadní akci, která je vizitkou našeho průmyslu a strojírenství,” uvedl vicepremiér a ministr Havlíček.

V pozdravu z víkendového výjezdu na dálnici D6 připomněl, že český průmysl sice utrpěl v kovidové době obrovské rány, nicméně ve stavebnictví se drží a oblast inženýrského stavitelství dokonce lehce roste.

„To jsou poměrně dobré zprávy, ale musíme zvládnout také průmysl, který se propadl v těch prvních šesti měsících řádově asi o 12 procent. Relativně dobrá zpráva je to, že se to ve druhém pololetí lepší. Uvidíme, jak bude situace vyvíjet v následujících týdnech a měsících,” řekl ministr.

Závěrem vyjádřil přesvědčení, že tuzemská ekonomika a její průmysl, který je silně propexportně zaměřený, by mohl vyjít z krize možná i posílený.

„Každém případě v příštím roce opět s uděláme na MSV stánek „Česká republika – země pro budoucnost”, kterým jsme chtěli už loni ukázat, jak naše země změnila priority. Že klademe silný důraz na vědu a výzkum, že jsme inovativní země. V tom posledním ročníku MSV, kdy jsme měli možnost se takto prezentovat, byl o stánek enormní zájem. Věřím, že se v příštím roce zase všichni na strojírenském veletrhu sejdeme a že republika prokáže, že je zemí pro budoucnost,” zdůraznil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Převzato z podkladů ČTK Protext

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme