Ministr Havlíček v New Yorku představil Inovační strategii a podpořil české start-upy

Poprvé po 30 letech má Česko jednotnou vizi postavenou na zavádění a podpoře inovačního prostředí. Inovační strategie ČR 2019–2030 si klade za cíl posunout se mezi přední technologicky orientované světové ekonomiky. A právě tento klíčový dokument, který obsahuje konkrétní procesy, legislativní a finanční opatření a projekty, představili premiér Andrej Babiš a vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v USA.



„Chceme být inovativním lídrem Evropy a naší vizí je vystavět chytrou ekonomiku, kde využijeme úzké propojení vědy a výzkumu s průmyslem. Česká republika má jasný plán, skvělé lidi i potřebné peníze,“ řek v projevu na Concordia Summit v New Yorku premiér Andrej Babiš.

Jedním z hlavních cílů Inovační strategie ČR je podpora kreativity, nových způsobů myšlení a podnikání, ale hlavně zavádění nových principů spolupráce napříč státním aparátem a průmyslovými obory. „Chceme nastartovat evoluční proces, abychom naši zemi zařadili mezi elitní země světa. Výzvou je spojení české technické erudice a vynalézavosti, schopnosti přinášet originální řešení, produkty a technologie na úrovni světové špičky s relativně omezenými zdroji,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal: „Jednoduše řečeno, měníme priority a začínáme se prezentovat jako sebevědomý technologický lídr, jehož hospodářská vize je založena na propojení průmyslu a vědy. Strategii Czech Republic: The Country For The Future jsme představili před nabitým sálem na Concordia Summit v New Yorku a sklidila ohlas.“

Ministr Havlíček se včera v New Yorku setkal i s prezidentem Microsoftu Bradem Smithem. „Microsoft se zapojí do budování centra umělé inteligence v ČR, a to v podpoře a využívání AI algoritmů v průmyslu. Brad Smith rovněž ocenil naší Inovační strategii,“ dodal ministr Havlíček. Právě na oblast umělé inteligence (AI) se Česká republika soustředí. MPO podpořilo spolupráci českých center AI a zajistilo mezinárodní podporu pro ČR, je například domluvená spolupráce se společnostmi jako je třeba Toyota, Škoda Auto, RedHat AVAST, CISCO Systems či s výzkumnými týmy z významných univerzit jako například TU Mnichov, Saarbrucken University, RWTH AACHEN, IST Austria, Oxford University, Kings College London, University of Surrey, ETH Zurich, University of Zurich, EPFL a University of Sevilla.

V New Yorku vicepremiér Karel Havlíček navštívil i CzechAccelerator, projekt agentury CzechInvest na podporu začínajících českých technologických firem. „Akcelerátor CzechInvestu vytváří skvělé zázemí pro nápady start-upů, které chtějí uspět na americkém trhu,“ uvedl Karel Havlíček. Jedním z pilířů Inovační strategie je Národní start-up a spin-off prostředí, jehož cílem je vytvoření koncepce vzniku, podpory a financování start-upů i spin-offů, zvýšení investic do start-upů, firmy by měly získávat víc zkušeností s internacionalizací a s tímto vším musí jít také ruku v ruce podpora podnikavosti a sebevědomí začínajících podnikatelů, studentů i osvěta veřejnosti. Česká republika by se také měla stát prostředím zajímavým pro zahraniční start-upy a technologické týmy.

Fotografie poskytnuty MPO ČR.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme