Ministr Síkela podpořil 12 českých firem v jednání o obchodu s Ukrajinou

Ve dnech 15. a 16. února 2023 proběhl první ročník veletrhu ReBuild Ukraine a Českou oficiální účast na veletrhu v polské Varšavě navštívil i ministr Síkela, zástupci Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a obchodu ČR.

Jednání končila s přislíbenou kontraktací ve výši 81 milionů korun. Speciální veletrh Rebuild Ukraine reflektoval mezinárodní snahu o poválečné obnovení infrastruktury na Ukrajině. Cílem bylo umožnění propojení mezinárodních firem s ukrajinskými zástupci, a to jak ze soukromé, tak ze státní sféry.

Ilustrační fotografie

V sekci národních pavilonů např. (Německo, Polsko, Belgie, Itálie, pobaltské země, Francie, Dánsko), nechybělo ani zastoupení České republiky formou české oficiální účasti za podpory MPO. Veletrhu se osobně účastnil i ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu ČR, kterého na stánek doprovázeli zástupci MPO a podnikatelská delegace vedená viceprezidentkou Svazu průmyslu a dopravy ČR Milenou Jabůrkovou a viceprezidentem Hospodářské komory ČR Radkem Jakubským.

V rámci české oficiální účasti se na veletrhu představilo 12 českých firem: BETONBAU, s.r.o., GENTEC CHP s.r.o., HBH Projekt spol. s r.o., HP trend s.r.o., HRDLIČKA Group spol. s r.o., KASI, spol. s r.o., Kolomaki, s.r.o., KUBÍČEK VHS, s.r.o., PRESSKAN system, a.s., Qore Technologies, s.r.o., RED-BETON s.r.o. a Thermona, spol. s r.o.

První den veletrhu proběhlo na českém stánku oficiální slavnostní zahájení za účasti Vladimíry Formanové, projektové manažerky MPO, Tomáše Kopečného, zvláštního zmocněnce ČR pro Ukrajinu, Jakuba Rudyho, tajemníka Velvyslanectví ČR ve Varšavě, Oksany Antonenko, ředitelky ZK CzechTrade Ukrajina, Ivo Šipla, ředitele ZK CzechTrade Polsko a českých vystavovatelů.

Druhý den této významné akce se na českém stánku konalo Slavnostní přivítání formou číše vína. Zahájení akce se svým proslovem ujal ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela. V četném publiku byli kromě českých vystavovatelů především i zástupci ukrajinských firem a dalších 30 českých firem v rámci podnikatelské mise.

„V rámci naší delegace působila ředitelka česko-ukrajinského podniku ‚Thermona-Center‘ Tamara Maksymchuk, která určitě využije známosti a kontakty získané při komunikaci na stánku „Ukrajina a její obce (komunity) se zástupci 25 měst Ukrajiny. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se při návštěvě našeho stánku podělil o svou vizi ozdravného procesu Ukrajiny. Ukrajina je největším staveništěm světa, kde má naše společnost, jako výrobce plynových a elektrických kotlů a kaskádových kotelen, velkou perspektivu,“ zhodnotil zástupce ze společnosti Thermona Miroslav Nováček ml.

„Společnost Kolomaki měla možnost na výstavě předvést své modulové ochranné konstrukce – kryty a bunkry pro občany a ozbrojené složky. Zástupci ukrajinských firem a úřadů se zajímali o unikátní produkty vyrobené v České republice. Prefabrikované ochranné konstrukce jsou nyní na území Ukrajiny velmi důležité,“ konstatoval CEO společnosti Kolomaki Anton Angervaks.

Za HP trend se k účasti na veletrhu vyjádřila obchodní ředitelka Lenka Gacíková: „Naše společnost pod záštitou MPO vystavuje pravidelně. MPO pro tuto výstavu zvolilo nový design expozice i díky tomu byl český stánek v porovnání s jinými národními expozicemi nejatraktivnější. Každý návštěvník nás uměl najít díky výrazné upoutávce u vchodu na výstaviště a své jméno jsme měli uvedeno i ve veletržním katalogu. Ocenili jsme i zmínky na sociálních sítích prostřednictvím MPO.“

Irina Kritinina, obchodně-technická zástupkyně společnosti BETONBAU, uvedla: „Jako firma vyrábějící zejména trafostanice víme, jak je energetika pro Ukrajinu klíčová a zároveň jak je Ukrajina v energetice zranitelná. Věříme, že zejména naše podzemní stanice dokážou pomoci nejen při poválečné obnově, ale i nyní. Naše stanice mají výjimečnou odolnost. Vyrábíme je z bezesparého betonu metodou zvonového lití, kdy stěny i dno se odlévají zároveň. Jsme velmi rádi, že jsme se mohli zúčastnit výstavy ReBuild Ukraine, nabídnout své služby a navázat velmi cenné kontakty. Vážíme si podpory a skvělé organizace ze strany MPO, které se nám dostalo, a doufáme, že se podobné akce budeme moci zúčastnit i v budoucnosti.“

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme