Ministr zahraničních věcí ČR podpořil unijní sankce kvůli porušování lidských práv

Ministři zahraničí zemí EU se dne 22. března 2021 na pravidelném jednání v Bruselu zabývali sankcemi v souvislosti s porušováním lidských práv, např. práv muslimské menšiny Ujgurů v Číně nebo represe v KLDR.

Ministři, včetně šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka, nakonec podpořili sankce proti 11 osobám a čtyřem entitám z Číny, KLDR, Ruska, Libye, Jižního Súdánu a Eritrei. Dalšími tématy Rady pro zahraniční věci byly vztahy mezi EU a Tureckem a Jižní sousedství EU. Ministři se také online spojili s Vysokou komisařkou OSN pro uprchlíky Michelle Bachelet.

Zařazení na sankční seznam souvisí v případě Číny mj. s aktivní rolí při vytváření a zavádění politiky v Sin-ťiangu, která mezi jiným zahrnuje rozsáhlé svévolné zatýkání, rozsáhlé sledování, indoktrinaci, ponižující zacházení stejně jako porušování svobody náboženství či vyznání. „Chtěli bychom, aby bylo mezinárodním pozorovatelům umožněno navštívit tento region v provincii Sin-ťiang. Z našeho pohledu je situace skutečně vážná,“ podotkl po jednání ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Šéf české diplomacie během jednání podpořil také občanskou společnost v Rusku. „Je třeba zvýšit naši podporu občanské společnosti v Rusku prostřednictvím organizací, které mají na tomto poli zkušenosti, a také rozšířit podporu různým zájmovým skupinám v ruské společnosti, jako jsou třeba různá environmentální hnutí v provinciích,“ řekl v rozpravě.

V politické diskusi k Jižnímu sousedství, která navázala na debatu unijních lídrů v únoru, hovořili ministři zejména o spolupráci v oblastech migrace, bezpečnosti a boje proti terorismu. Shodli se také na tom, že nyní je třeba klást důraz na podporu investic a hospodářskou integraci zemí Jižního sousedství nejen se zeměmi EU, ale i s dalšími aktéry ve středomořském regionu. „Prohloubená a dobře nastavená spolupráce v rámci Jižního sousedství je z pohledu EU strategicky nezbytná. Klíčové je udržení stability v bezprostředním sousedství Evropy,“ dodal šéf české diplomacie.

Ministři také zhodnotili stav a perspektivy vývoje vztahů mezi EU a Tureckem. Česká republika i nadále zdůrazňuje důležitost Turecka jako spojence v NATO a partnera EU v oblastech obchodu, bezpečnosti, boje proti terorismu či migrace. ČR vítá obnovený zájem Turecka o rozvíjení konstruktivního dialogu s EU, ale zároveň očekává, že na pozitivní rétoriku naváže skutečná a dlouhodobá změna turecké politiky vůči EU. Česko také očekává, že spory ve východním Středomoří budou řešeny pomocí dialogu, případně rozhodnutím mezinárodního soudu.

Diskuze s Vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Michelle Bachelet se věnovala především vyhodnocení výsledků 46. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Otázky lidských práv jsou trvale na stole, dokonce i v Evropě.

Řeč byla opět i o situaci v Myanmaru. „Jsme velmi znepokojeni každodenními zprávami o použití síly ze strany ozbrojených složek a o eskalaci násilí proti obyvatelstvu Myanmaru, která si vyžádala již přes 200 obětí na životech, včetně dětí a žen. Vyzýváme vojenský režim k okamžitému ukončení násilí při potlačování mírumilovných protestů a k předání vedení země legitimní vládě,“ zdůraznil ministr Petříček.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme