Ministři zahraničí V4 a Japonska se dohodli na pokračování úzké spolupráce

Mezi hlavní témata jednání ministrů zahraničí V4 patřila ekonomická spolupráce střední Evropy a Japonska, zapojení Japonska do aktivit Mezinárodního visegrádského fondu a posilování vztahů mezi EU a Japonskem.

Jednání ministrů zahraničí zemí Visegrádské skupiny (Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko) a Japonska se uskutečnilo 7. května v polské Varšavě. Na okraj se uskutečnilo také bilaterální setkání ministra zahraničÍ Jakuba Kulhánka s jeho polským protějškem Zbigniewem Rauem.

Ministr Kulhánek poděkoval polskému předsednictví V4 za organizaci setkání s japonským ministrem zahraničí Tošimicem Motegim. Japonsko je pro Českou republiku i pro region střední Evropy důležitým partnerem, a to nejen v oblasti ekonomické spolupráce. „Velmi si ceníme japonského zájmu o podporu politické a ekonomické transformace zemí západního Balkánu. Věřím, že se společně podaří nalézt nové projekty, které bude možno podpořit prostřednictvím Mezinárodního visegrádského fondu,“ uvedl šéf české diplomacie.

Tématem jednání byla také spolupráce EU a Japonska. „Jsem velice rád, že dva roky po podpisu Dohody o hospodářském partnerství se začaly projevovat její pozitivní dopady na vzájemný obchod,“ řekl ministr Kulhánek. Šéf české diplomacie v průběhu jednání seznámil své partnery s pohledem Česka na téma propojování mezi Evropou a Asií, které bude patřit mezi hlavní témata českého předsednictví EU v roce 2022.

Největším dosavadním úspěchem patnáctileté spolupráce mezi V4 a Japonskem je podpis Memoranda o vědeckotechnické spolupráci, na jehož základě je rozvíjena iniciativa „V4-Japan Joint Research Program“ směřující k podpoře a rozvoji kooperace ve výzkumu, vývoji a inovacích.

Na okraj jednání se uskutečnilo také bilaterální setkání ministra Kulhánka s jeho polským protějškem Zbigniewem Rauem. Mezi hlavními tématy jednání byla Visegrádská spolupráce, Iniciativa 3 moří, transatlantická spolupráce, příprava Česko-polské konference o ruských historických narativech a aktuální situace v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Varšavě (Polsko).

• Teritorium: Asie | Evropa | Japonsko | Maďarsko | Polsko | Slovensko | Zahraničí

Doporučujeme