Ministři zahraniční ČR a USA jednali v Plzni

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal dne 11. srpna 2020 v Plzni s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem. Ten návštěvou České republiky zahájil svou cestu po střední Evropě.

„Návštěva ministra Pompea, navíc uprostřed pandemie, je důkazem pevného pouta a spojenectví mezi našimi zeměmi a rovněž dokladem osobního nasazení pana ministra ve prospěch posílení transatlantické spolupráce,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček při projevu před plzeňským památníkem Díky, Ameriko!

„ČR je svobodná a pomáhá zabezpečit odkaz svobody, demokracie a bezpečnosti, který představuje památník Díky, Ameriko. Děkuji, čeští přátelé, za všechno, co děláte pro svobodu, a za to, že v srdci uchováváte vzpomínku na naše padlé krajany,“ uvedl ministr zahraničních věcí USA.

Návštěva Mikea Pompea v České republice je první návštěvou ministra zahraničí USA od roku 2012, kdy do Prahy přijela Hillary Clinton. „Pokračujeme v jednáních na nejvyšší úrovni. S Mikem Pompeem jsem jednal loni na jaře ve Washingtonu, následovala pak cesta premiéra do Bílého domu,“ připomněl posilování vzájemných vztahů ministr Petříček.

Ministři dnes na okraj návštěvy Plzně a připomenutí konce 2. světové války řešili také aktuální témata. Jednali o bezpečnostní spolupráci ČR a USA, konkrétně o stahování amerických vojsk z Afghánistánu a společném boji proti terorismu, o vztazích s Ruskem a Čínou a snahách těchto mocností posilovat své postavení ve světě či o vzájemném obchodu.

 „Na závěr návštěvy Plzně jsme jednali o tom, jak překonat hospodářskou krizi. Shodli jsme se, že potřebujeme investovat do nových technologií a pokračovat ve spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti. Americká strana ocenila naši roli v zahraničních misích a NATO. Dotkli jsme se i tématu Běloruska a nedemokratického průběhu tamních prezidentských voleb,“ shrnul témata jednání šéf české diplomacie.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme