Zdroj: CzechTrade

Mironet pošle 30 notebooků škole na Ukrajině. Projekt Počítače dětem chce motivovat i další firmy

V rámci charitativního projektu dostanou počítače z Česka žáci Střední odborné školy svářečské a elektrotechnické v Dnipru. Notebooky jim umožní výuku i v případě výpadků elektřiny.

Zástupci projektu Počítače dětem předali 30 notebooků pracovníkům ukrajinského velvyslanectví v Praze. Ti převezou dar do střední školy v ukrajinském Dnipru, které se nachází jen 200 kilometrů od válečné zóny. Studenti proto musejí z bezpečnostních důvodů studium absolvovat převážně online z domova, město navíc trápí kvůli ruskému bombardování časté výpadky elektřiny.

Předání daru se zúčastnili (zleva) generální ředitel agentury CzechTrade Radomi Doležal, Vitalii Usatyi z Velvyslanectví Ukrajiny v Praze a majitel společnosti Mironet Robert Novotný.

Počítače věnovala společnost Mironet. Původně sloužily manažerům firmy, nyní jsou notebooky nově připraveny tak, aby je mohli snadno začít používat ukrajinští studenti – je na nich připraveno 13 programů i jazykové rozhraní v ukrajinštině a angličtině. Hodnota každého repasovaného počítače je asi sedm tisíc korun, celková hodnota daru je zhruba čtvrt milionu korun. „Je to potřebný projekt, který má za cíl zkvalitnit výuku tam, kde ji z důvodu chybějící techniky není možné jinak realizovat. Zareagovali jsme tím na prosincovou výzvu Evropské komise Laptops for Ukraine,“ říká Robert Novotný, majitel společnosti Mironet a zakladatel projektu Počítače dětem.

Přečtěte si více informací o projektu Počítače dětem

Podnikatel věří, že tato myšlenka najde podporu i u dalších českých firem. „Právě na konci roku bude celá řada společností vyřazovat počítače. Při jejich obměně, kterou podniky, banky a další instituce dělávají po dvou letech, by je mohly dát k dispozici,“ míní Robert Novotný. Ostatně uvnitř České republiky bylo v rámci projektu Počítače dětem darováno potřebným adresátům – například i matkám samoživitelkám – už téměř deset tisíc počítačů.

Počítače jsou připraveny tak, aby je mohli ukrajinští studenti začít po vybalení okamžitě používat.

Dar pomohla zprostředkovat agentura CzechTrade

V rámci celkové podpory obnovy Ukrajiny se na dodání notebooků na Ukrajinu podílela také agentura na podporu obchodu CzechTrade, která pomohla se zprostředkováním kontaktu na ukrajinskou školu, propojila jednotlivé subjekty a oslovila další české firmy k poskytnutí starších přístrojů.

Do projektu Počítače dětem se agentura CzechTrade zapojila již letos v červnu. Její úlohou bylo oslovit firmy k poskytnutí vyřazených počítačů, které následně charitativní projekt Počítače dětem zdarma zrepasuje s tím, že část těchto počítačů bude odeslána na Ukrajinu. „Bez váhání jsme se stali partnerem projektu, který podporuje moderní vzdělávání a pomáhá jak ukrajinským, tak i českým studentům. Kvalitní vzdělání je nutné podporovat napříč zeměmi,” říká Radomil Doležal, generální ředitel CzechTrade.

„Jedná se o další z aktivit, které realizujeme v rámci celkové podpory obnovy Ukrajiny směrem k našim klientům, jako je například Krizové poradenství nebo program Export pro obnovu Ukrajiny. Jsme moc rádi, že touto formou můžeme pomoci ještě v předvánočním období, které bohužel pro ukrajinské občany není chvílemi míru a pohody, o čemž jsou tyto svátky především,“ dodává Radomil Doležal.

Do projektu se významně zapojilo také Velvyslanectví Ukrajiny v České republice, které společně s agenturou CzechTrade a Oksanou Antonenko, ředitelkou zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě, vyhledalo a oslovilo školu v Dnipru s nabídkou pomoci. Ukrajinští diplomaté ekonomického úseku Valerij Demianets a Andrij Kolesničenko pomáhali také v následné klíčové komunikaci a zároveň zajistí převoz notebooků na Ukrajinu. „Spolupráce na tak užitečném projektu proběhla se všemi partnery včetně agentury CzechTrade výborně a moc se těším, až všechny počítače doputují do vybrané střední školy v Dnipru,“ říká Valerij Demianets, ukrajinský diplomat.

Díky repasování se snižuje množství elektroodpadu

Projekt Počítače dětem pomáhal během covidu tisícům českých rodin v nelehké životní situaci, kdy zajistil od dárců starší IT techniku pro dětské formální i neformální vzdělávání. „Teď od prosince organizujeme dvě charitativní sbírky. V první sbírce mohou firmy a spoluobčané tradičně v projektu Počítače dětem věnovat starší techniku českým rodinám, v druhé souběžné sbírce Počítače pro Ukrajinu mohou věnovat techniku do ukrajinských škol. Projekt má důležitý nejen sociální, ale i ekologický aspekt. Díky repasování techniky a pokročilému systému upcyklace dokážeme zvýšit množství funkční techniky o 57 procent, která by jinak skončila jako elektroodpad. Podle výpočtu vycházející z vědecké studie německého Öko-Institut jsme v projektu Počítače dětem dokázali díky upcyklaci od roku 2020 zamezit vypuštění 657 tun CO2,“ uzavírá Robert Novotný.

Mezi žáky jsou vnitřní uprchlíci i sirotci

Podle nařízení místní municipality výuka v mateřských, základních, středních a vysokých školách Dněpropetrovské oblasti a města Dnipro probíhá nyní výhradně v režimu online, neboť se město nachází blízko frontové linie. Škola je ale perspektivní, protože v rámci rekonstrukce Ukrajiny bude právě profese svářeče jedna z nejžádanějších. Navíc už nyní jde o velice žádané řemeslo. „Navzdory válce na Ukrajině se vzdělávací proces nezastavil, ale dostává nový rozměr související s online vzděláváním a zaváděním nejnovějších technologií do procesu získávání znalostí. Někteří studenti nemají k dispozici svoje počítače nebo notebooky a studují prostřednictvím chytrých telefonů, což jim nedovoluje plnit určité typy domácích úkolů, jako například počítačové modelování svarů nebo programování,“ říká Iryna Voronova, ředitelka zmíněné školy v Dnipru. Ve škole nyní studuje 970 studentů, z nichž 29 má status vnitřních uprchlíků, kteří pocházejí z okupovaných území. 35 žáků jsou sirotci.

Dnipro, které má téměř milion obyvatel, strádá v současnosti kvůli ruskému bombardování zimou a výpadky elektřiny.

V děkovném dopise, které české straně ředitelka školy adresovala, uvádí, že osm notebooků škola poskytne dětem z rodin, jejichž situace se v důsledku války zhoršila a nemohou si počítače samy pořídit. Dalších 15 notebooků se stane vybavením nové počítačové učebny a sedm zbylých najde uplatnění v moderní výukové laboratoři, kde se snad v příštím semestru za dodržení bezpečnostních podmínek bude moct začít znovu uskutečňovat praktická výuka.

„Vaše podpora a pozornost v nás vzbuzuje naději, že se nám, zástupcům školství, podaří „udržet frontu“ – poskytovat znalosti a dovednosti našim studentům na vysoké úrovni,“ napsala v děkovném dopise Iryna Voronová. Vzdělání jako hlavní devizu vyzdvihnul při předání notebooků také podnikatel Robert Novotný. „Vzdělané národy nakonec vyhrávají nad těmi méně vzdělanými,“ uvedl.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme