Místo vozíku vnější opora. Mebster vrací ochrnuté zpátky do života

Obor takzvaných exoskeletů má velkou budoucnost. Nejen pro lidi po úrazech, ale také pro stárnoucí populaci. Český startup chce do dvou let vyvézt přes sto kusů svých robotických asistenčních pomůcek.  

Původní tým čtyř lidí se rozrostl o další odborníky, hlavně z oblasti zdravotnických prostředků. | Foto: Mebster

Je krásny slunečný den, venku 32 stupňů Celsia, parta kamarádů vyráží na brazilskou pláž, dát si čerstvý kokos a osvěžit se v moři. Vedle písečné pláže je skála, po jednom čerstvém kokosu a dvou pivech napadlo jednoho z kamarádů zaskákat si do vln. Protože všichni místo dobře znají, neváhají a jdou. Nejmladší z nich, třiadvacetiletý Pablo, však při odrazu uklouzne tak nešťastně, že si při dopadu na hladinu poraní míchu.

„Jedno rozhodnutí, 5 sekund od odrazu do dopadu a zbytek života na vozíku. Kamarád Pablo je kompletní paraplegik. Pracoval v baru kousek od pláže, to už dělat nemůže. Je z něj ekonomicky a sociálně vyloučený jedinec,“ popisuje Michal Gloger okamžik, který dokáže změnit člověku celý život.

Dostupné řešení

Proto, aby lidé s podobným osudem mohli mít lepší budoucnost, začal se zabývat vývojem takzvaného exoskeletu, tedy jakési vnější, robotické kostry, která pomáhá ochrnutým lidem znovu chodit. Ten by mohl být šancí i pro Pabla, ale podobné technologie jsou zatím extrémně drahé.

Michal Gloger chce do dvou let vyvézt stovku exoskeletů. | Foto: Mebster

„Pablo se uzavírá doma, divá se na youtube, kde představují exoskelet za 120 000 eur. Přitom podobný osud potká zhruba půl milionu lidí. Drtivá většina z nich je ráda když získá invalidní vozík, na některé z nich se totiž ani ten nedostane,“ dodává Michal Gloger smutný osud mnoha lidí.

Na začátku roku 2018 tak Michal Gloger založil projekt Mebster, stejnojmenná firma vznikla v březnu téhož roku. Společnost založil po svém návratu z Japonské Osaky.  

„V oblasti rehabilitační robotiky jsem již několik let. Na rehabilitační robotické technologie jsem se definitivně zaměřil až během mé práce a studia doktorátu v Brazílii a poté v Japonsku. V Brazílii jsem pracoval na výzkumném projektu návrhu exoskeletů pro paraplegiky a po necelém roce jsem se přestěhoval do Japonska, kde jsem v této oblasti pokračoval a kde jsem také mimo jiné dokončil svou disertační práci v tomto oboru,“ pokračuje Michal Gloger.

Na projektu od počátku pracuje tým čtyř lidí, který se rozrostl o nezbytné spolupracující odborníky zejména z oblasti zdravotnických prostředků. V současnosti technologii vyvíjí pět expertů, spolupracují i s ortopedickým chirurgem z japonské Nagoji.

Zaplnili díru na trhu

Mebster proto chce přinést spolehlivou, bezpečnou a cenově dostupnou technologii, která by byla uživatelsky přívětivá a jednoduše a snadno se používala na každodenní bázi. „A to nejen v rehabilitačním centru, ale také doma, to se nám povedlo,“ zdůrazňuje Michal Gloger.

Prosadit dobrý nápad přitom nebylo vůbec jednoduché. Obor zdravotnických prostředků je jedním z nejpřísněji regulovaných. „Nejobtížnější bylo a stále je, naplňovat veškerá zákonem stanovená nařízení, která musíme jako výrobci zdravotnických pomůcek dodržet. Druhá věc je pak tvoření samotné business strategie a rozhodování se kterým směrem se vydáme, tam kde je nás nejvíc potřeba, anebo tam kde to dává ekonomicky větší smysl,“ konstatuje zakladatel projektu.

S rozjezdem pomohla technologické firmě i účast v pilotním běhu akcelerátoru Start it. „Přineslo nám to zejména potřebný fokus. Díky radám zkušených mentorů jsme se zorientovali v našich aktivitách a zaměřili se na vybranou cílovou skupinu. Celý tým Start it pod vedením Zuzany Paulovics byl velmi aktivní a přátelský a dopomohl nám také k prodeji prvních kusů,“ oceňuje Michal Gloger.  

První dodávky startují

Typickým zákazníkem startupu je poskytovatel zdravotnických služeb, jako například spondylochirurgická centra, rehabilitační centra a centra pro paraplegiky. Tam firma začne dodávat  zařízení Unilexa Prime. Pro domácí užívání pak bude sloužit individuální verze Uinelxa Home, kterou budou kompletovat společně s koncovým klientem partnerská ortoticko-protetická centra, kterým společnost bude dodávat sestavu s potřebnými komponenty. 

Lidé s hendikepem mohou díky exoskeletu znovu chodit. | Foto: Mebster

„Přinášíme technologii, která pokrývá díru na trhu, kde existují pouze velmi nákladné technologie a nebo neatraktivní ortetické pomůcky. Přinášíme proto uživatelsky přívětivé, cenově dostupné, atraktivní řešení pro ty, kteří se potřebují postavit na vlastní nohy a chodit, protože jen tak dokáží předcházet celé řadě sekundárních zdravotních problémů způsobených konstantním sezením na vozíku,“ vysvětluje Michal Gloger hlavní cíl projektu. Dosavadní praxi, kdy jsou v nabídce extrémně drahá nebo naopak uživatelsky nepřívětivá řešení, přitom označuje za určitý paradox ve světě paraplegiků.  

První kus verze Prime dodala firma již na přelomu ledna a února 2020. „Od prvního prototypu se liší opravdu významně. Během testování našeho zařízení jsme dbali na jednoduchost použití, rychlost nasazení, energetickou nenáročnost chůze a zejména na bezpečnost. Již nyní pracujeme na druhé verzi našeho produktu, kterou budou moci používat například také lidé po mozkové příhodě,“ zmiňuje Michal Gloger.

V souvislosti s uvedením prvního produktu firma plánuje vstup na zahraniční trhy. „Jsme česká firma, a proto začínáme v Česku, trh je zde ovšem malý a bez zahraniční expanze to jednoznačně nepůjde, jelikož produkt certifikujeme v Evropě, začneme s expanzí právě zde,“ navazuje šéf Mebster. Jednou z prvních příležitostí bude prezentace výrobku na největším veletrhu v oboru v Německu. V následujících dvou letech by společnost chtěla exportovat přes 100 kusů exoskeletů.

Celý obor má přitom velké perspektivy, a to nejenom kvůli velkému množství úrazů, které každoročně znehybní stovky tisíc lidí. „Když vznikl první automobil, nikdo by tenkrát neřekl, že jednou bude mít auto vice než 20 procent světové populace. Stejně je tomu dnes s exoskelety, trh robotických asistivních technologií, zejména exoskeletů, exponenciálně roste stejně jako i investice do tohoto odvětví,“ říká Michal Gloger a uzavírá. „Kritický nedostatek ošetřovatelů a terapeutů na jedné straně a stárnoucí populace, rostoucí počet civilizačních chorob a stále více lidí hazardujících se svým zdravím na straně druhé bude vyžadovat technologie, které tyto lidi vrátí zpět do aktivního života, osobně nevidím jiné východisko než v asistivních technologiích pro mobilitu a rehabilitaci – tedy v exoskeletech.“

Dalibor Dostál

Startup Mebster v kostce        

Společnost Mebster je výzkumně-vývojová firma, která prostřednictvím chytrých a dostupných asistivních technologií pomáhá zdravotnickým centrům zefektivnit péči o jejich klienty s poruchou mobility a zároveň pomáhá jednotlivým klientům postavit se na vlastní nohy a tím je motivuje k aktivnímu zlepšování kvality života. Startup tvoří mezinárodní tým inženýrů a lékařů sídlící v České republice. Při vývoji pracuje přímo s uživateli, tak, aby bylo používání exoskeletů co nejjednodušší a nejpohodlnější.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme