Místopředseda vlády České republiky u Svatého stolce a Maltézského řádu

Místopředseda vlády České republiky a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přicestoval do Říma u příležitosti oficiální návštěvy předsedy vlády České republiky Petra Fialy u Svatého stolce.

V rámci návštěvy se dne 9. června 2022 setkal jako člen premiérovy delegace s Jeho Svatostí papežem Františkem. Na tuto oficiální část pak navázal svým dalším pracovním programem v Římě ve dnech 9. a 10. června.

Ilustrační fotografie

V rámci pracovního programu jednal v doprovodu své náměstkyně mj. s představiteli Suverénního řádu maltézských rytířů a Komunity Sant’Egidio a také vystoupil jako hlavní řečník na mezinárodní konferenci Oslava krásy rodiny organizované Federací katolických rodinných sdružení v Evropě.

V Magistrálním paláci, sídle Suverénního řádu maltézských rytířů, jednal ministr dne 9. června s velkokancléřem Řádu Albrechtem Freiherrem von Boeselagerem a velkošpitálníkem Řádu Dominique de La Rochefoucauld-Montbel. Při těchto rozhovorech ministr mj. ocenil činnost Řádu v Česku i ve světě a vyzdvihl význam pomoci členů a dobrovolníků Řádu v kontextu probíhající války na Ukrajině.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Zmíněná témata rezonovala i o den později během setkání pana ministra s představiteli Komunity Sant’Egidio. Její předseda Marco Impagliazzo během jednání ilustroval činnost této organizace se zvláštním přihlédnutím k sociálním tématům, jako je péče o seniory a vzdělávání dětí. Obě strany dále diskutovaly otázky spojené s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny a jejich integrací do společnosti.

Český ministr byl dne 10. června hlavním řečníkem na konferenci Oslava krásy rodiny, která předjímala desáté Světové setkání rodin v Římě. Přednesl příspěvek nazvaný Rodiny jako mosty vedoucí k míru, s podtitulem Evropské rodiny v přijímání uprchlíků.

Organizátorem konference byla Federace katolických rodinných sdružení v Evropě (FAFCE) zastřešující řadu asociací z mnoha evropských států, včetně Česka. Její účastníky přijal v dopoledních hodinách téhož dne na společné audienci v Klementinském sále Apoštolského paláce papež František.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky při Svatém stolci (Vatikán).

• Teritorium: Evropa | Vatikán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme