Mít dluhy se přestává vyplácet. Méně si půjčují firmy i domácnosti

Dluh domácností u bank, které působí v Česku, se v průběhu dubna snížil o 19 miliard korun. Jde přitom o první meziměsíční snížení dluhu domácností za více než šest let. Důvodem je především dubnové zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů. Méně úvěrů si berou také firmy.

Vedle úvěrů na bydlení se zadlužení snížilo i v dalších segmentech, ať už jde o spotřebitelské úvěry, nebo o úvěry pro podnikatele a firmy. Naopak objem vkladů domácností po březnovém poklesu opět vzrostl.

Pár studuje faktury, Ilustrační fotografie
Doba levných dluhů vzhledem k rostoucím úrokovým sazbám končí.

Údaje vyplývají z výpočtů společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, které provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz. „Pokles dluhu domácností je vzhledem k současné situaci překvapivý. Ochlazení zájmu o úvěry bylo sice očekávané, ale ne v takové míře, aby vedlo k poklesu zadlužení. Ostatně za posledních 20 let se tak stalo teprve pošesté. Důvodů je přitom několik. Svoji roli zde hraje například inflace a růst mezd v průběhu posledních 20 let. Díky rostoucím mzdám a v posledních letech i nízké nezaměstnanosti si lidé mohli odkládat stranou více a mohli si také dovolit půjčovat vyšší částky, protože věřili, že je zvládnou splácet,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

A právě výrazné ochlazení zájmu o hypotéky je hlavním důvodem dubnového poklesu zadlužení. „Úvěry na bydlení tvoří dlouhodobě 80 procent úvěrového zatížení českých domácností. Vývoj tohoto segmentu tak do značné míry určuje vývoj celého trhu s úvěry,“ vysvětluje Věra Kameníčková.

Přestože za poklesem dluhu domácností stojí především nižší zájem o úvěry na bydlení, jejichž objem se v průběhu dubna snížil o 15 miliard korun, pokles byl patrný i v ostatních kategoriích. Například u spotřebitelských úvěrů šlo o necelých pět miliard korun. Snížil se také objem dluhu živnostníků (o miliardu korun, respektive o 2 %) či dluh firem (o 5 miliard, respektive 0,4 %). To, že v dubnu klesl dluh ve všech hlavních segmentech, je ale pouze souhra náhod. Například u firem a živnostníků je totiž meziměsíční pokles objemu úvěrů poměrně častý.

Firmy mají u bank uloženo o 119 miliard více, než kolik mají půjčeno

Zatímco zadlužení domácností, firem i živnostníků se v dubnu mírně snížilo, jejich úspory naopak většinou rostly. Snížily se pouze mezi živnostníky, u kterých šlo o 7. pokles během 8 měsíců. Tentokrát o 2,3 mliardy korun, tedy o 2 %.

Vklady domácností se zvýšily o 35 miliard korun na 3,07 bilionu a vklady firem potom o 2 miliardy na 1,34 bilionu korun. Rozdíl mezi firemními vklady a úvěry se tak zvýšil na 119 miliard korun a byl po loňském srpnu druhý nejvyšší v historii ČR. „Až do pandemie měly firmy vždy půjčeno více, než kolik měly u bank uloženo. Poslední dva roky jsou ale opatrnější a namísto investic raději zvyšují své hotovostní rezervy,“ upozorňuje Věra Kameníčková.

Platební morálka se mírně zlepšila

V dubnu došlo ke zlepšení platební morálky ve všech sledovaných kategoriích. Nejlépe na tom byly opět domácnosti. Ze všech půjčených peněz nesplácely pouze 1,39 %. U úvěrů na bydlení šlo o 0,8 % a u úvěrů na spotřebu potom o 4,29 %. Firmy nesplácely 3,65 % svých závazků (oproti 3,72 % v březnu) a živnostníci 5,84 % (oproti 5,99 % v březnu). I přes postupné zlepšování platební morálky byl v dubnu podíl nesplácených úvěrů ve většině kategorií vyšší než před vyhlášením úvěrového moratoria v roce 2020. Výjimkou jsou úvěry domácností na bydlení a v dubnu jejich úvěry na spotřebu.

Tisková zpráva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Investice | Obchod

Doporučujeme