MMR: Česku se daří čerpat prostředky z evropských fondů 2014-2020

České republice se čerpání z fondů EU podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dlouhodobě daří. V prvním květnovém týdnu byla odeslána žádost o platbu na Evropskou komisi, kterou všechny programy končícího období 2014 – 2020 splnily tzv. pravidlo n+3 pro rok 2022.

Stejně jako v předchozích letech se daří naplnit finanční podmínky evropských předpisů v předstihu a České republice nehrozí vracení peněz do evropského rozpočtu.

Ilustrační foto

Ke konci dubna tohoto roku bylo příjemcům v součtu proplaceno 503,9 mld. Kč, což je 76,4 % celkové alokace končícího programového období 2014-2020. 

„Jsme rádi, že čerpání ze všech programů se daří. Našlo se dostatek kvalitních projektů, které mají reálný přínos pro lidi. Evropské peníze  zkvalitňují život kolem nás, což právě v této době je hodně důležité. Česká republika tak nepřijde o žádné přidělené peníze z fondů EU,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Největší část prostředků vzhledem k celkové alokaci programu byla proplacena v Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání – více než 101 % celkové alokace (71,6 mld. Kč).

Operační programy pro nové programové období, které jsou těsně před schválením Evropskou komisí, tak mohou svoji pozornost nyní upřít na spuštění období 2021-2027. To bude pomyslně zahájeno 24. května 2022 konferencí „Politika soudržnosti v kontextu českého předsednictví a příležitosti v evropských fondech“, kterou uvedou Elisa Ferreira, komisařka EU pro soudržnost a reformy a Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj. Registrace na konferenci je zdarma, sledovat můžete přímý přenos na webu www.dotaceEU.cz.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme