Mnichov je evropské centrum startupů. Díky univerzitám i financování

Mnichov si většina lidí hned spojí s pivem a fotbalovým velkoklubem Bayern Mnichov. Hlavní město Bavorska má ale také mnoho jiných předností.

Díky technologicky zaměřené ekonomice, kvalitním univerzitám i výzkumu a moderním programům financování se Mnichov v posledních letech etabloval jako jedno z evropských center startupů.

Ilustrační fotografie

Stejně jako pivo, fotbal a kožené kalhoty patří k Mnichovu i startupy. Mají zde kvalitní prostředí pro svůj rozvoj a svými inovacemi se staly důležitou součástí bavorské ekonomiky. Každým rokem zde vznikají nové inovativní firmy, z nichž mnohé se již uplatnily v Evropě a ve světě.

Jako startup začala v Mnichově například známá autobusová společnost Flixbus nebo softwarová společnost Celonis. Dnes mají tyto firmy miliardové obraty, zaměstnávají tisíce lidí a ukazují cestu dalším mladým startupům na jihu Německa.

Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Atraktivita Mnichova a spolkové země Bavorsko pro vznik inovativních startupů spočívá v několika faktorech. Tím prvním je kvalitní univerzitní prostředí. Technická univerzita v Mnichově či Univerzita Ludvíka-Maxmiliána nabízejí řadu studijních oborů, které studenty podporují a motivují k zakládání inovativních projektů s potenciálem pro uplatnění na trhu. Během studia jsou studenti vystaveni různorodým specifikům startupových ekosystémů a dbá se na úzké propojení s výzkumem.

Každý čtvrtý startup v Bavorsku podle údajů společnosti PwC vzniká ze spojení s univerzitním prostředím. Zároveň se zakladatelé moderních firem na univerzitách pravidelně setkávají a spolupracují, z čehož vyplývá, že 42 % startupistů své kolegy zná ze společných studií.

Čtyři lidé na schůzce, dva si podávají ruce, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Rizikový kapitál i akcelerátory

Druhým důležitým faktorem je dostupnost finančních prostředků pro rozvoj a růst startupů. Zhruba třetina mnichovských startupů je financována formou rizikového kapitálu. Velmi často zde perspektivní nové firmy získávají finance také od individuálních investorů – tzv. business angels.

Rozvoj tohoto sektoru podporuje různými finančními programy i bavorská zemská vláda a existují také možnosti využití prostředků EU. Problémem pro mladé společnosti mohou být některé vysoké vstupní náklady nebo drahý pronájem kanceláří, ale s tím pomůže široká nabídka tzv. coworkingových prostor. Zajímavé možnosti pro rozvoj nabízí také několik desítek různých startupových akcelerátorů v Bavorsku a Mnichově.

Třetím faktorem, který hraje ve prospěch mnichovské startup scény, je technologické zaměření bavorské ekonomiky. Častými obory, na které se startupy v Mnichově zaměřují, jsou doprava, software, data a zdravotnictví. Velká část těchto firem má možnost spolupracovat s již etablovanými společnostmi ve svém oboru, a to jim někdy umožňuje své produkty či služby dál zlepšovat.

Velký důraz je kladen na umělou inteligenci, kterou podle PwC více než polovina zdejších startupů považuje za klíčovou pro svůj obchodní model. Zhruba tři čtvrtiny mnichovských startupů se při své činnosti soustředí na digitální technologie a tím přispívají ke zlepšování bavorské digitální infrastruktury.

Chuť expandovat

Perspektivní je také mezinárodní spolupráce. Podle údajů PwC chce 72 % bavorských startupů rozšířit své aktivity do zahraničí, zejména do EU. Stejně tak v Bavorsku slaví úspěchy zahraniční startupy, včetně těch z Česka. Jedním z příkladů je společnost Rohlik.cz, v Německu známá jako Knuspr.de.

V celém Německu vzniklo v roce 2021 více než 3300 startupů, což představovalo meziroční nárůst o 11 %, uvádí server Startupdetector. Pokud vás ekosystém startupů, konkrétně v Bavorsku a v Mnichově zajímá více, obraťte se na Generální konzulát ČR v Mnichově (munich@embassy.mzv.cz).

V květnu 2023 připravuje konzulát v rámci projektu podpory ekonomické diplomacie účast českých startupů na mnichovském veletrhu Startup Demo Night BayStartUP – Startup Demo Nights. Veletrh bude ideální možností poznat místní inovativní prostředí, informovat se o potenciálu rozvoje perspektivních firem.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Mnichově (Německo). Autor: Lukáš Opatrný, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme