Modernizace filipínských letišť skýtá příležitosti

Stěžejní infrastrukturální program současné filipínské vlády s názvem „Build Build Build“, který má vyvést přes 6 milionů Filipínců z chudoby a poskytnout 1,7 milionu pracovních míst do roku 2022 má významný komponent v podobě modernizace stávajících letišť. Rozsáhlé rekonstrukce letišť zaměřené především na efektivnější systémy řízení, osvětlení pro noční provoz, stavby řídicích věží a instalace komunikačních zařízení mají za cíl zefektivnit leteckou dopravu v zemi, jak pro místní obyvatele, tak i pro turisty. 

Filipínský Úřad pro civilní letectví (CAAP-Civilian Aviation Authority of the Philippines) očekává další nárůst především nízkonákladové letecké dopravy v oblasti jihovýchodní Asie a tudíž značně zvýšenou poptávku po adekvátně vybavených leteckých přístavech v atraktivních turistických destinacích a ekonomicky rostoucích provincií Filipín.

Vzhledem k tomu, že Úřad pro civilní letectví na Filipínách se stal nezávislým regulačním orgánem v roce 2008 a od té doby usiluje o zlepšení leteckého odvětví země zahájením iniciativ a projektů, které posílí leteckou dopravní infrastrukturu, bezpečnost a celkovou inter-konektivitu země. Ředitel úřadu Jim Sydiongco nazval současnou  situaci jako vstup do éry, kdy se Filipíny stanou exkluzivní destinací se spolehlivým leteckým spojením do každého koutu země.

CAAP v současné době provozuje 80 regionálních letišť na kterých se snaží dosáhnout celé řady modifikací k zajištění kapacit jak pro přistání větších letadel v různorodých podmínkách, tak i zároveň odpovídající standardů pro cestující. Mezi jedno z hlavních témat patří zajištění struktury pro přistání v noci na existujícím letišti Naga, Dumaguete, Dipolog, Cotabato, Tuguegarao, Cauayan, Pagadian a Ozamis, které také patří do programu „Build Build Build“.

Jedná se o navazující aktivity s cílem zajistit včasné přílety a odlety letů a dále zlepšit řízení letového provozu v zemi. Teprve v prosinci 2017 byl dokončen komunikační navigační systém sledování / řízení letového provozu (CNS / ATM).

Vzhledem k výše uvedenému pokračuje zastupitelský úřad v Manile k aktivitách směrem k prosazení českých technologií v oblasti civilního letectví. Dne 10. února 2020 se velvyslankyně Jana Šedivá setkala s Ministrem dopravy PH Arthurem Tugadem za účelem předání studie proveditelnosti firmy Transcon Electronic Systems částečně financované z projektu B2B rozvojového partnerství.

České firmy se mohou prosadit v mnoha aspektech leteckého průmyslu, jako jsou například technologie na stavbu leteckých hangárů, osvětlení, mobilních letišť či konzultačních prací v rámci modernizace a způsobů naplnění mezinárodních standardů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Manile (Filipíny). Autor: Benjamin Žiga, obchodně-ekonomický úsek.

• Teritorium: Filipíny
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme