Modernizace tramvají v ruském Jekatěrinburgu

Vedení města Jekatěrinburgu se rozhodlo vypsat výběrové řízení na prodej licence na provozování tramvajové dopravy ve městě, které je pro budoucího provozovatele spojené s povinností modernizovat vozový park elektrické MHD.

GK Jekatěrinburg prostřednictvím svého ekonomického úseku pomáhá již dlouhou dobu českým firmám, které se již několik let snaží v postupně se měnících zadáních vedení města Jekatěrinburg zapojit do výběrového řízení na modernizaci tramvají. Město se už od roku 2017 snaží řešit situaci své městské hromadné dopravy. Město však není ani za pomoci financí ze Sverdlovské oblasti a částečné pomoci z federálního rozpočtu schopno profinancovat modernizaci celé městské elektrické hromadné dopravy. Vedení města se proto nyní rozhodlo vypsat výběrové řízení na prodej licence na provozování tramvajové dopravy ve městě.

Nový provozovatel by pak měl dostat za povinnost modernizovat vozový park. Většina dosud používaných tramvají jsou staré československé Tatry T3, které jsou již jak morálně zastaralé, tak technicky v mírně dezolátním stavu. Pro modernizaci tramvajové dopravy přicházejí do úvahy dvě koncepce.

První možností je renovace stávajících tramvají. Tuto možnost nabízí česká firma Zimatechnik, která již společně se zdejším partnerem, firmou Uraltransmaš provedla ukázkovou modernizaci a předala dvě  renovovanou tramvaj v krátké i kloubové verzi ke zkušebním jízdám. Výhodou varianty renovace jsou nižší náklady na modernizaci a rovněž skutečnost, že podvozky tramvají T3 jsou schopné i v modernizované verzi jezdit po současných zdejších značně nerovných tramvajových kolejích.

Dodávky nových tramvají nabízí firma Sinara Transportation, což je společný podnik ruské firmy Sinara a české Škoda Transportation. Jejich tramvaje již jezdí v Moskvě, Petrohradě a dalších ruských městech. Výhodou této varianty je kompletně nová tramvaj. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady a rovněž nutnost dalších financí na rekonstrukci kolejové sítě, protože nové podvozky jsou konstruované na již podstatně rovnější koleje. Rozhodnutí vedení města tak zahajuje nové kolo jednání o stylu modernizace tramvajového parku ve městě.

Uvidí se, která strana přijde k výběrovému řízení s pádnějšími argumenty – rozuměj výhodnější cenovou nabídkou. V každém případě jsou na obou stranách spoluúčastníky nabídky české firmy.

GK Jekatěrinburg pomáhá českým firmám z oblasti dodávek technologií MHD i v jiných městech svého konzulárního okruhu. Součástí toho byla i připravená incomingová mise z měst Novosibirsk a Omsk do ČR, která však musela být kvůli covidové pandemie odložená na příští rok.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Jekatěrinburgu (Rusko). Autor: Martin Vlastník, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Rusko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme