Moldavské ambice pro vstup do EU podporuje i Česká republika

Ministři zahraničí Česka a Moldavska během schůzky 26. května 2022 hovořili o důsledcích ruské agrese pro Moldavsko, zvládání uprchlické vlny a o konkrétní české pomoci Moldavsku.

Ministr Lipavský ujistil ministra Popesca o podpoře pro udělení kandidátského statusu EU Moldavsku a samozřejmě také Ukrajině.

Jednání českých a moldavských protějšků o spolupráci | Foto: MZV ČR

„Informoval jsem svého moldavského kolegu o českých prioritách pro nadcházející předsednictví v Radě EU. Evropská perspektiva pro Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii figuruje mezi těmito prioritami velmi vysoko,“ zdůraznil šéf české diplomacie.

Moldavsko jako jediný nečlenský stát EU na západních hranicích Ukrajiny nyní čelí významným dopadům ruské agrese, které ohrožují sociální, ekonomickou i bezpečnostní situaci v zemi.

Důsledkem ruské agrese je také bezprecedentní příliv uprchlíků, který Moldavsko zvládá i s pomocí ze strany EU a jednotlivých států včetně Česka. Objem české materiální a finanční pomoci dosáhl 90 mil. Kč. „Během své dubnové návštěvy Kišiněva jsem navštívil také uprchlické centrum a moldavskou nevládní organizaci Home Care, jejíž projekt pomoci uprchlíkům jsme podpořili částkou 10 milionů Kč. Jsem rád, že můžeme našemu spojenci takto pomáhat,“ uvedl ministr Lipavský.

Úroveň vzájemných česko-moldavských vztahů je dlouhodobě velmi dobrá. V současné době přispívá k jejich úrovni a intenzitě také jednoznačně prozápadní a proevropská politická reprezentace v obou zemích.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Na 1. června navíc připadá 30. výročí navázání diplomatických styků mezi samostatnou Moldavskou republikou a tehdejší Českou a Slovenskou Federativní Republikou.

Během návštěvy bylo podepsáno také Memorandum o spolupráci mezi Diplomatickou akademií při ministerstvu zahraničních věcí České republiky a Diplomatického institutu při ministerstvu zahraničních věcí Moldavské republiky.

Dokument, který stanovuje obsah a pravidla vzájemné spolupráce obou institucí, podepsala za MZV ředitelka diplomatické akademie Věra Jeřábková a za moldavskou stranu velvyslanec Moldavské republiky v České republice Alexandru Codreanu.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme