Možnosti obchodní spolupráce České republiky a Chile

Potenciální společné zájmy jsou v oblastech IT, energetiky, vodohospodářství, odpadového hospodářství, potravinářského průmyslu, environmentálních technologií či budování železniční infrastruktury.

Santiago de Chile, Chile
Santiago de Chile, Chile

Náměstek ministra Martin Tlapa uskutečnil dne 10. 3. 2021 bilaterální politické konzultace s náměstkyní ministra zahraničních věcí Chile Carolinou Valdivia formou videokonference. Mezi hlavní témata rozhovoru patřila perspektiva ekonomické a obchodní spolupráce našich zemí.

Předmětem společného zájmu je také situace ve Venezuele, modernizace Asociační dohody EU-Chile a antarktická spolupráce. Chile je pro ČR spolehlivým partnerem.

Carolina Valdivia a Martin Tlapa se shodli na dlouhodobě vynikající úrovni bilaterálních vztahů, které se vyznačují společnými stanovisky v řadě mezinárodních témat, rostoucí obchodní výměnou a zájmem českých firem investovat v Chile. V regionu Latinské Ameriky je Chile naším třetím nejdůležitějším obchodním partnerem, po Mexiku a Brazílii.

Roční obrat vzájemného obchodu dosáhl v loňském roce 111 mil. USD. ČR má s Chile dlouhodobě pozitivní obchodní bilanci. Českému vývozu do Chile v roce 2020 dominovaly automaty na jízdenky, potrava pro psy a kočky, osobní automobily a zařízení pro lékařské ordinace. Z Chile se do České republiky tradičně dováží víno, ovoce a vlna.

Chile je zemí s otevřenou ekonomikou. Od roku 2003 má sjednanou Asociační dohodu s EU, která nyní prochází modernizací. Od vstupu ČR do EU se náš export do Chile zvýšil sedminásobně. Hlavním cílem modernizace obchodního pilíře dohody je vylepšení přístupu na trh v oblasti zboží, služeb, investic a veřejných zakázek a zajištění vysoké úrovně ochrany investic.

ČR vítá vyjednávání o modernizaci Asociační dohody a oceňuje dosažené výsledky jednání. Chile se v lednu 2010 stalo jako první jihoamerická země členem OECD. Společně s Mexikem, Kolumbií a Peru je Chile od roku 2011 zakládajícím členem Pacifické aliance. Česká republika získala v tomto ekonomickém uskupení v roce 2016 statut pozorovatele.

Náměstci okomentovali vývoj epidemiologické situace ve světě a ve svých zemích. Chile zvolilo úspěšnou očkovací strategii a patří mezi světové premianty v tempu očkování.  Chile zajistilo dodávky vakcín od firem Pfizer, Sinovac, AstraZeneca a Johnson & Johnson a k začátku března již byly v zemi aplikovány téměř 4 milióny dávek. Cílem chilské strategie je proočkovat 80% obyvatel do konce prvního pololetí 2021. Oba představitelé vyjádřili přesvědčení, že se brzy podaří překonat současnou pandemii.

Náměstek Tlapa vysoce ocenil dlouhodobou spolupráci s Chile na vědeckém výzkumu v Antarktidě. V roce 2009 byla sjednána Dohoda o antarktické spolupráci mezi vládami ČR a Chile. Vědecké týmy Masarykovy univerzity již řadu let využívají služeb chilského námořnictva za účelem každoroční přepravy polární výpravy do a z Antarktidy na českou vědeckou stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse a spolupracují s chilským vědeckým programem.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Santiagu de Chile (Chile).

• Teritorium: Amerika | Chile | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme