Multikulturní Londýn láká české startupy

Už více než dvacet českých startupů vyrazilo s podporou agentury CzechInvest otestovat možnosti zahraniční expanze do Londýna. Češi tam spolupracují s místním hubem King’s Cross, kde jim s adaptací na lokální podmínky a zvyklosti pomáhají britští experti.

Každý trh, ať už asijský, americký, nebo evropský, je specifický a nabízí různé možnosti pro podnikání. Americké Silicon Valley je považováno za největší startupový hub na světě, Singapur se řadí mezi světová ekonomická centra a Londýn přináší nespočet kontaktů a podnikatelských partnerů. Vedle toho je britská metropole označována za evropské hlavní město unicornů, tedy společností s hodnotou nad jednu miliardu dolarů. Ve Velké Británii si své produkty ověřily i české startupy, které využily program CzechAccelerator.

Hardwario | CzechInvest

České startupy mají v současnosti globální ambice. V expanzi jim pomáhá mimo jiné agentura CzechInvest, která v letech 2016 až 2019 zajistila 181 zahraničních byznysových pobytů pro téměř stovku českých začínajících firem. Ještě před koronakrizí vysílala měsíčně do zahraničí v průměru pět startupů v rámci programů CzechAccelerator, CzechDemoCzechMatch. Jednoznačně nejvíce jich vycestovalo do Severní Ameriky – SanFrancisca, New Yorku nebo Las Vegas. V Evropě pak nejvíce táhne Londýn, kam CzechInvest vyslal přes dvacet startupů. 

Specialista na PR české startupy od prvního dne seznamuje s rozdíly v kultuře a cvičí s nimi modelové situace. S obchodem, vyjednáváním a prezentací jim pomáhají experti, většinou Britové, kteří se v londýnském ekosystému pohybují dlouhodobě.

Londýn láká na multikulturní prostředí 

Britská metropole představuje pro české startupy jednu velkou výhodu: Je v podstatě za rohem, pouhé dvě hodiny letadlem. Přitom jde ve srovnání s Českem o daleko větší trh vhodný k otestování poptávky a získání zpětné vazby. Londýn je také zajímavý z hlediska objemu investic, jejichž hodnota čítá v průměru dvakrát více než jinde v Evropě.

Co se rizikových investic týče, loni se metropole podle jejich objemu zařadila dokonce na čtvrtou příčku na světě po Bay Area, Pekingu a New Yorku. K tomu si v Londýně zakládá své sídlo řada významných technologických společností, což startupistům umožňuje dostat se k cenným radám, zkvalitnit vlastní produkt a služby a navázat vhodná spojení. Evropskou centrálu, vývojové nebo technologické centrum zde má například Apple, Facebook, LinkedIn, Spotify, Google, Microsoft či Amazon.

Londýn se také vyznačuje dlouhodobě nejrozvinutějším sektorem finančních technologií a kreativním sektorem, to znamená například uměním, kulturou nebo animacemi. Je ale místem pro všechny a startupy sem úspěšně expandují bez ohledu na to, čím se zabývají. „Jedná se o velmi multikulturní prostředí, které jednoznačně ocení, pokud zůstanete sami sebou. Nejde o to měnit svůj způsob práce, musíte jen upravit způsob, kterým přistupujete k byznysu,“ říká Nayla Attasová, programová ředitelka Impact Hubu King’s Cross v Londýně a dodává: „Snažíme se prostřednictvím našeho hubu, se kterým spolupracuje i CzechInvest, nabídnout českým startupům tu nejlepší podporu. Specialista na PR je od prvního dne seznamuje s rozdíly v kultuře a cvičí s nimi modelové situace. S obchodem, vyjednáváním a prezentací jim pomáhají experti, většinou Britové, kteří se v londýnském ekosystému pohybují dlouhodobě.“

ROI Hunter se přiblížil kancelářím Facebooku

S expanzí do Londýna má zkušenost i brněnský technologický startup ROI Hunter, který loni dvakrát využil program CzechAccelerator a strávil v Londýně půl roku, aby na místním trhu otestoval svůj produkt. Startup  vyvíjí platformu, pomocí které se snaží svým klientům šetřit čas a zvýšit jejich příjmy z facebookové reklamy. „Londýn jsme si zvolili, protože se jedná o vyspělý trh, který je nakloněný investicím do technologií. Velká Británie také velice dobře propojuje celou západní, severní i jižní Evropu a jsme odtud schopni prodávat prakticky do celé Evropy. Zároveň pro nás bylo důležité, že náš hlavní partner Facebook má v Londýně tři kanceláře a je tak snadnější navazovat nové a prohlubovat stávající vztahy,“ vysvětluje Roman Šedivý, Lead Client Success Manager ROI Hunteru. 

Startup se od začátku svého pobytu v Británii snažil budovat tým obchodníků složený z místních lidí, kteří vědí, jak to na tamním trhu chodí. Za rok a půl dokázal v Londýně vybudovat zaběhnutou pobočku s vlastní anglickou entitou a týmem šesti lidí, kteří se starají o akvizici a udržení klientů z celé západní Evropy. „Je důležité najmout správné lidi, o něž ve Velké Británii není nouze. Místní lidé mají ve zvyku často měnit práci, aby urychlili svůj kariérní růst. Zároveň se nám několikrát osvědčilo vyslat do Velké Británie někoho z Česka, kdo je spojkou mezi novým zahraničním týmem a týmem doma,“ radí Šedivý a dodává: „Rozhodně bych se nebál více času a energie investovat do vztahu s partnery, jako byl pro nás Facebook. Nejdůležitější je stát si za tím, že máte kvalitní produkt.“

Získali jsme přístup k expertům na britský trh i zázemí v centru Londýna, pochvaluje si britskou misi zakladatel startupu Hardwario Alan Fabik. | CzechInvest

Startup Hardwario otevřel v Londýně vlastní pobočku

Možnost napojit se v Londýně na správné lidi potvrzuje i startup Hardwario, který se zaměřuje na projekty usnadňující život firmám i jednotlivcům za pomoci internetu věcí. Zúčastnil se také programu CzechAccelerator a využil příležitostí v Impact Hubu King´s Cross. „V Londýně jsme díky podpoře CzechInvestu měli pocit, že jdeme do známého prostředí. Měli jsme otevřené dveře u expertů na britský trh, zajištěné zázemí v centru města a kontakty na správné lidi. Nakoplo nás to k otevření vlastní pobočky v britské metropoli,“ popisuje zakladatel Hardwaria Alan Fabik.

V Silicon Valley jsou doma přes čtyři stovky globálních korporací

Přirozeně se nabízí srovnání Spojených států a Asie, kde jsou zvyklosti jiné. Americké Silicon Valley je největší startupový hub na světě a pochází odtud ti nejvýznamnější technologičtí giganti. Více než 400 nadnárodních korporací si tady za posledních šest let zřídilo své inovační kanceláře. Silicon Valley je příjemcem více než poloviny všech venture kapitálových amerických investic, ale zároveň místem s vysokou konkurencí, kde se český startupista stává jedním z tisíce.

Velký potenciál k růstu může pro startupy představovat Singapur, který je považován za vstupní bránu do jihovýchodní Asie. Ta má přes půl miliardy obyvatel, tedy velké množství možných zákazníků, ale oproti Silicon Valley ne tak vysokou konkurenci a finance zde převažují nad počtem nápadů. Singapur v Asii dosahuje nejvyššího indexu lidského rozvoje a globálně má sedmou nejvyšší úroveň HDP na obyvatele. Díky tomu se zařadil mezi světová ekonomická centra, což současně pomáhá rozvoji startupového ekosystému. 

Startupy jsou jako sedm největších ekonomik 

Startupy zastávají v současném světě významnou roli a tvoří značnou část globální ekonomiky. Jejich celková hodnota je téměř 69 bilionů korun (tři biliony dolarů), což je číslo srovnatelné se součtem HDP ekonomik sedmi nejvyspělejších států světa – Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království a USA. Největší koncentrace ze všech průmyslových odvětví existuje v oblasti technologií, kterou se zabývá sedm z deseti největších společností na světě. Z dalších údajů Global Startup Ecosystem Report navíc vyplývá, že startupy tvořily loni investice do rizikového kapitálu po celém světě téměř sedm bilionů korun (300 miliard dolarů). 

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Sabina Šrámková, Jana Kohoutová, CzechInvest.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Velká Británie
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme