Na 3D tisku kovu spolupracují akademici z VŠTE a dalších dvou vysokých škol s MOTOREM JIKOV

Na zrychlení výroby forem pro tlakové lití pracují v rámci společného projektu tři vysoké školy a jihočeský strojírenský holding MOTOR JIKOV GROUP. Projekt podpořila státní Technologická agentura, rozpočet činní 53,8 milionu korun.

Podílí se na něm Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) v Č. Budějovicích, Západočeská univerzita v Plzni a Technická univerzita v Liberci.

Divize Tlaková slévárna | MOTOR JIKOV

„Spolupráce s vysokými školami nás posune na evropskou technologickou úroveň. Pro vývoj komponentů tvarových částí forem určených k tlakovému lití hliníkových slitin jsou testovány různé typy práškových nástrojových ocelí,“ uvedl generální ředitel MOTORU JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák.

„Díky finanční podpoře státní Technologické agentury máme jedinečnou příležitost dokončit ve spolupráci vysokých škol průmyslový výzkum a experimentální vývoj v oblasti 3D tisku nástrojových ocelí přímo pro strojírenskou skupinu MOTOR JIKOV,“ říká docent Ladislav Socha z Environmentálního výzkumného pracoviště VŠTE.

Českobudějovický MOTOR JIKOV Fostron a.s. se zabývá vývojem a výrobou forem. Ty pak jeho sesterská společnost MOTOR JIKOV Slévárna a.s. využívá při vysokotlakém lití hliníkových slitin převážně pro automobilový průmysl.

3D tisk kovu | VŠTE

Společným cílem výzkumníků a firem je využít při výrobě komponentů tvarových částí forem moderní technologie aditivní výroby. To je souhrnný název pro několik technologií, vytvářejících 3D objekty za pomoci vrstvení, v tomto případě kovů. Zcela nové produkty pak lze vytvářet snadno a rychle.

Nové tvarové formy mají být z nástrojové oceli H-13 a nově vyvinuté práškové modifikaci oceli DIEVAR. Ta má vynikající vlastnosti za tepla a je jednodušší na zpracování díky velmi nízkému obsahu uhlíku.

„Takto vyrobené formy by umožnily rychleji a efektivněji reagovat na měnící se potřeby zákazníků v čase, a to při vyšších užitných vlastnostech, životnosti, a naopak nižší hmotnosti vyrobených nástrojů. Při správném využití takto vyrobených nástrojů, budou vysokotlaké hliníkové odlitky vyráběny produktivněji a s vyšší kvalitou, stabilitou výrobního procesu než doposud. První výsledky našeho výzkumu a vývoje nám to potvrzují, a dále naplňují očekávání v oblastech digitalizace výroby (tvorby a správného využívání digitálních dvojčat), životního prostředí a cílené úspoře skleníkových plynů,“ vysvětluje Tomáš Prášil, ředitel pro projektové řízení, zodpovídající za výzkumné aktivity v rámci celé skupiny.

Projekt má podle docenta Karla Gryce, prorektora pro tvůrčí činnost českobudějovické VŠTE, rozpočet 53,8 milionů Kč a firmám má umožnit efektivnější výrobu dílů hlavně pro automobilový průmysl. Výsledky projektu, který testuje aditivně vyrobené formy přímo v divizi Tlaková slévárna, budou známy do konce roku 2024.

VŠTE se na projektech podílí spolu s Technickou univerzitou v Liberci a Západočeskou univerzitou v Plzni, přičemž jihočeská škola se zaměřuje na problematiku vysokotlakého lití formou provozních experimentů, hodnocení jakosti, numerických simulací a 3D měření. Na snímcích níže je uveden průběh testování aditivních komponentů na VŠTE.

„Zapojení výzkumných týmů hned tří vysokých škol má své opodstatnění. Každá je totiž v něčem výjimečná. Jejich spolupráce posílí a rozšíří know-how a zvýší výzkumný potenciál,“ uvedl Vojtěch Stehel, rektor VŠTE.

Redakčně upravená tisková zpráva VŠTE v Českých Budějovicích

Doporučujeme