Manažer roku ukazuje firmám cestu do 21. století. Kandidáty nominujte do 30.6.

Již třicet let oceňuje ty, kteří nejlépe řídí podniky i lidi. Soutěž Manažer roku má dlouhodobě jedinečnou příležitost sledovat, jak se management firem v České republice vyvíjí. Tématem letošního ročníku jsou inovace a využívání technologií.

Ze zkušeností pořadatelů soutěže i z aktuálního průzkumu společnosti IPSOS vyplývá, že je třeba aktuálně stagnující profesi manažera transformovat a přizpůsobit nové době.

Manažer roku na pražském Žofíně

Své o tom vypovídá fakt, že lidé si pod pojmem manažer představí různé pozice, a také samotní manažeři vidí nejvyšší potenciál růstu celé profese v trvalém užívání „selského” rozumu.

Co dělá manažer?

U zrodu myšlenky oceňovat manažerskou profesi v každoroční soutěži, kterou pořádá Česká manažerská asociace, stál před třiceti také lety Ivo Gajdoš. „Management je krásný, rozvíjející se obor, ve kterém se skuteční manažeři a manažerky musí neustále vzdělávat. Naším cílem je upozorňovat na výjimečné osobnosti v oboru a zároveň oceňovat jejich přínos. Rádi bychom, aby se této profesi v České republice dařilo a veřejnosti si jí vážila,” říká výkonný ředitel České manažerské asociace Ivo Gajdoš.

Právě vnímání profese je rozporuplné. V čerstvém průzkumu se ukázalo, že třetina české populace si této profese neváží. Podle Gajdoše to souvisí s tím, že význam pojmu manažer není ustálený a je na místě se jím zabývat. Průzkum realizovala společnosti IPSOS na reprezentativním vzorku 1013 respondentů a 128 manažerů.

„Pod manažerem si někdo představí přepracovaného muže ve fialovém saku, někdo vedoucí v prodejně, jiný pracovníka v agentuře a někdo leadra a vizionáře. Bez toho, abychom chápali, co tato profese obnáší, se ale v managementu v Česku nemůžeme posunout dál,” dodává Ivo Gajdoš.

Soutěž Manažer roku 2021 zná své vítěze

Celkem jasno mají ale Češi v tom, jaké vlastnosti by měl manažer mít. Široká veřejnost i samotní manažeři se shodují v tom, že nejdůležitější jsou výborné komunikační schopnosti a umění převzít zodpovědnost. Zajímavostí z nového průzkumu je, že jen 9% populace řadí vizionářství mezi vlastnosti, které by měl mít dobrý manažer. Naopak samotní manažeři řadí vizionářské schopnosti k nejdůležitějším vedle komunikace, schopnosti vést lidi a zodpovědnosti.

„Jsou to právě manažeři, kteří posouvají firmy dále a svými rozhodnutími z nich mohou vytvořit mimořádné společnosti nebo je i naopak kvůli nedostatečným inovacím nechají skomírat,“ popisuje fungování oboru Gajdoš.

Inovace a moderní technologie

Ze zmiňovaného průzkumu vyplívá potřeba změny pro celý obor a jeho posunutí do dynamické, turbulentní dekády. Tato potřeba je především patrná z odpovědí lidí, kteří momentálně manažerskou pozici vykonávají. Více než polovina šéfů si totiž myslí, že manažerskému růstu budoucí i stávající generace nejvíce pomůže trvalé užívání „selského” rozumu či intenzivnější předávání zkušeností od předcházející generace manažerů.

Přitom jen 22 % z nich klade důraz na vyšší užívání digitálních technologií, o pět procent lépe je na tom dlouhodobé vzdělávání v oblasti řízení a managementu v ČR.

„Tyto výsledky ukazují, že jen málo lidí momentálně vykonávající manažerskou pozici považuje sledování moderních trendů a znalost managementu ve světě za klíčové. Přitom rozvoj oboru jsou vedle průběžného vzdělávání na prvním místě skoro v každé profesi. Proto jsme také jako téma jubilejního 30. ročníku zvolili inovace a využití moderních technologií, bez kterých se obor v Česku opravdu nepohne dál a naše firmy nebudou schopny obstát v mezinárodní konkurenci,” vysvětluje Ivo Gajdoš. 

Manažer roku už po třicáté

Do soutěže jsou každoročně nominovány stovky lidí, ale do užšího výběru se na základě hodnotících kritérií dostávají desítky. Kritéria se přitom proměňují v reakci na vývoj oboru i společnosti. Letos v září zvítězí v každé z deseti kategorií ten či ta s nejlepším výsledkem v oblasti přínosu osobnosti kandidáta na rozvoj firmy, zlepšování managementu včetně motivace lidí, vytváření trvale udržitelné budoucnosti a strategického plánování.

Ocenění během třiceti let získala řada osobností, mezi nimi například Daniel Beneš ze společnosti ČEZ, Zuzana Ceralová Petrofová řídící PETROF nebo Jan Juchelka z Komerční banky. Často se poté společensky zapojují do oborových akcí, sdílejí své zkušenosti nebo se dále navzájem vzdělávají a využívají možnosti navázat nové byznysové kontakty.

Do soutěže se i po získání titulů také zapojují jako ambasadoři. Třicátý ročník má tak pod patronátem Manažer roku 2021 a CFO technologické firmy BENEŠ a LÁT Jan Lát a Manažerka roku 2019 Hana Šmejkalová.  

Kdo zvítězí v jubilejním 30. ročníku a získá ocenění bude jasné na slavnostním vyhlášení 20. září 2023 v Empire Hall ve Slovanském domě. Ještě do června je možné nominovat kandidáty, přihlásit se můžete až do 31. července. Pokud nominaci přijmou, mohou během léta představit své výsledky, vlastnosti a dovednosti hodnotitelským komisím.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Management

Doporučujeme